Anna Kafendová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anna Kafendová
slovenská klaviristka, muzikologička a hudobná pedagogička
slovenská klaviristka, muzikologička
a hudobná pedagogička
Rod. menoAnna Zochová
Narodenie24. jún 1895
Záriečie, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie13. apríl 1977 (81 rokov)
Myjava, ČSSR
RodičiaPavol Peter Zoch,
Paula Križanová
ManželFrico Kafenda

Prof. Anna Kafendová, rod. Zochová, (* 24. jún 1895, Záriečie – † 13. apríl 1977, Myjava) bola slovenská klavírna umelkyňa, hudobná pedagogička a muzikologička. Je považovaná za zakladateľku slovenskej hudobnej pedagogiky. Počas svojho pedagogického účinkovania na Vysokej škole múzických umení vychovala celý rad významných slovenských klaviristov.

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

  • Otec: Pavel Zoch - evanjelický farár v Záriečí
  • Matka: Paula Križan

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa 24. apríla 1895 v Záriečí. Prvé hudobné základy v hre na klavíri získala na evanjelickej nemeckej škole. Po ukončení ľudovej školy pokračovala na dievčenskej strednej škole v Modre, kde navštevovala aj hodiny klavírnej hry. V štúdiách pokračovala v Innsbrucku v Mestskej hudobnej škole. Po získaní diplomu pokračovala v štúdiách na konzervatóriu v Prahe. Po návrate na Slovensko nastúpila ako učiteľka klavírnej hry na Prvej hudobnej škole na Slovensku.

Hudobno-pedagogické aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

Je považovaná za zakladateľku slovenskej hudobnej pedagogiky. Na rozdiel od svojho manžela Frica Kafendu, ktorý sa pridržiaval pevných metodických zásad, jej cestou bolo hľadanie rôznych prameňov. Kafendová vychádzala výlučne z hudobnej predstavy. Z akýchkoľvek poučiek abstrahovala to, čo bolo blízke jej interpretačnému založeniu. Bola názoru, že dobrý pedagóg sa neviaže k jednému vzoru, ale poznáva a aplikuje viac vzorcov, pretože jedna cesta vedie ku kopírovaniu. Inklinovala k spontánnemu hudobnému prejavu a k emocionalizácii žiaka. Od začiatku skladby vyžadovala umelecké stvárnenie, odmietala interpretáciu bez emocionálnej odozvy. Odmietala myšlienky, že skladba sa dotvorí v jej závere. Jej pedagogické poznámky sa sústreďovali najmä k zvýrazneniu obsahovej stránky hudby. Učiteľ by mal podnecovať žiakov k pestovaniu a uplatňovaniu dynamickej škály ako aj k zvukovej vyhranenosti náladových kontrastov.

 Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok týkajúci sa biografie osobnosti je zatiaľ „výhonok“. Pomôž Wikipédii tým, že ho doplníš a rozšíriš.