Anna Farisová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Anna Kay Farisová)
Anna Farisová
v roku 2013
Celé menoAnna Kay Faris
Narodenie 29. november 1976 (47 rokov)
Baltimore, Maryland, USA
Povolanieherečka speváčka
ManželBen Indra 2004-2008
Chris Pratt 2009- 2018
Oficiálna webstránkahttp://www.anna-faris.org/

Anna Kay Farisová (* 29. november 1976, Baltimore, Maryland, USA) je americká herečka, známa najmä vďaka filmom Scary Movie ako Cindy Campbellová.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa ako dcéra Jacka Farisa (škótskeho/írskeho pôvodu) a Karen Farisovej (nemeckého, anglického a francúzskeho pôvodu). Má brata Boba. Vyrastala v Edmondse, Washington, na sever od Seattlu. Jej rodičia ju podporovali v hereckom snažení a v deviatich rokoch podala svoj prvý profesionálny herecký výkon v Seattle Repertory Theater. Po ukončení strednej školy (Edmonds Woodway), pokračovala v štúdiu anglickej literatúry na Washingtonskej univerzite.

V roku 2004 sa vydala za herca Bena Indru, s ktorým sa stretla, keď natáčala film Alej milencov, a s ktorým chodila už od roku 1999. 3. apríla požiadala o rozvod z dôvodu nezlučiteľných odlišností.

Filmová kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jej prvá významná filmová rola bola v malorozpočtovom filme Alej milencov (1999). Zlomovou sa však stala až rola v paródii na horory Scary Movie (2000). Tmavé vlasy si prefarbila kvôli nakrúcaniu Scary Movie, aby sa viac podobala na Neve Campbellovú, ktorá hrá rovnomennú postavu vo filme Vreskot, v jednom z filmov, ktoré Scary Movie paroduje.

Populárna sa stala aj vďaka stvárneniu Eriky v americkom sitcome Priatelia. Kritici sa pochvalne vyjadrili aj v súvislosti s jej účinkovaním vo filme Stratení v preklade. Objavila sa aj vo filme Hej, kamoš, kto tu varí? s Ryanom Renoldsom a Justinom Longom.

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]