Anna Stanhopeová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anna Stanhopeová
anglická vojvodkyňa
anglická vojvodkyňa
NarodenieSudbury, Anglicko
Úmrtie16. apríl 1587
Shelford, Anglicko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Anna Stanhopeová

Anna Stanhopeová (* asi 1510 – † 16. apríl 1587, Shelford, Anglicko) bola anglická šľachtičná. Ako manželka Eduarda Seymoura, prvého vojvodu zo Somersetu, ktorý zastával úrad lorda protektora počas prvého obdobia vlády svojho synovca, kráľa Eduarda VI., sa Anna stala na istý čas najmocnejšou ženou Anglicka. Tvrdila dokonca, že je postavená nad kráľovnú vdovu, Katarínu Parrovú.

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v Sudbury v Suffolku ako dcéra sira Eduarda Stanhopea zo Sudbury a Alžbety Bourchierovej. Mala dvoch nevlastných bratov z otcovho prvého manželstva s Avelinou Cliffordovou – Richarda Stanhopea a sira Michaela Stanhopea. Jej dátum narodenia však neznámy.

Jej starí rodičia z otcovej strany boli Sir Thomas Stanhope a Mária Jerninghamová. Starí rodičia z matkinej strany boli Fulke Bourchier, druhý barón z Fitzwarynu a Alžbeta Dynhamová. Cez matkinu stranu bola Anna priamym potomkom Thomasa z Woodstocku, mladšieho syna kráľa Eduarda III. a Filipy z Hainault.

Anna bola veľmi povrchná a hrdá, no napriek tomu bola veľmi inteligentná a rozhodná. Antonio de Guaras, španielsky obchodník žijúci v Londýne, o nej povedal: Je viac trúfalá ako Lucifer.

Annino prvé manželstvo[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1535 sa vydala za sira Eduarda Seymoura, staršieho brata Jany Seymourovej, tretej manželky anglického kráľa Henricha VIII. Pre Eduarda to bolo druhé manželstvo – jeho prvou manželkou bola Katarína Fillolová, s ktorou sa rozviedol, keď zistil, že mala pomer s jeho otcom.

Krátko po kráľovej svadbe s Janou sa Eduard stal vikomtom z Beauchampu a o jeden a pol roka, v októbri 1537, získal titul grófa z Hertfordshiru a z Anny sa tak stala grófka tohto panstva. Neskôr, v roku 1547, keď sa jej manžel stal prvým vojvodom, získala titul vojvodkyňa zo Somersetu.

Vzťah s kráľovnou Janou Seymourovou[upraviť | upraviť zdroj]

Anna bola dobrou priateľkou princeznej Márie a jej nevlastnej matky Jany Seymourovej. Preto sa aj kráľovná Jana stala krstnou matkou Anninho prvého dieťaťa, Eduarda, ktorý sa narodil vo februári 1537. Krstiny sa konali na Chester Place. Okrem kráľovnej sa krstnými rodičmi stali Thomas Cromwell a princezná Mária. Dieťa však zomrelo ešte vo veku dvoch rokov. Ďalší Annin syn, ktorý sa narodil v máji 1539, sa dožil vysokého veku – zomrel v roku 1621, teda keď mal osemdesiatdva rokov. Tento syn neskôr zdedil titul prvý gróf z Hertfordshiru, v dospelosti sa oženil s lady Katarínou Greyovou, jednou z možných uchádzačov o anglický trón, s ktorou mal dvoch synov.
V celom Anglicku bolo dobre známe, že Anna mala veľký vplyv na svojho manžela. Narodilo sa im desať detí.

Deti[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 1550 John Dudley, 2. gróf z Warwicku
  2. 1555 sir Eduard Unton
  1. 1560 Katarína Greyová
  2. 1582 Frances Howardová
  3. 1601 Frances Prannellová
  • Henry (1540 – ?) ∞ lady Joan Percy
  • Margaret (1540 – ?)
  • Jane (* 1541 – † 1561)
  • Catherine (* 1548 – † 1625)
  • Edward (* 1548 – † 1574)
  • Mary (* 1552 – † ?) ∞
  1. Andrew Rogers
  2. Sir Henry Peyton

Život na kráľovskom dvore[upraviť | upraviť zdroj]

Anna sa zúčastnila 12. júla 1543 svadobného obradu Henricha VIII. a Kataríny Parrovej. Po Henrichovej smrti, vystupoval Eduard Seymour ako kráľ – zastával totiž úrad lorda protektora počas prvého obdobia vlády svojho synovca, kráľa Eduarda VI. S touto mocou a vplyvom sa Anna začala považovať za prvú dámu kráľovstva, nadraďovala sa dokonca ja nad Katarínu Parrovú, vdovu po Henrichovi VIII., po tom, čo sa Katarína neskôr vydala za Anninho švagra, Thomasa Seymoura. Anna predpokladal, že kráľovná – vdova jej prenechá všetky práva prvej dámy, keď sa vydala tak rýchlo po ovdovení. Anna sa pokúšala dostať Katarínu úplne preč z kráľovského dvora. Hovoria o tom aj jej slová:

Ak admirál (Thomas Seymour) nenaučí svoju manželku lepším spôsobom, urobím to ja. Katarína Parrová vyhrala tento spor o odvolaním sa na Zákon o dedičstve, ktorý jasne uvádzal, že Katarína má prednosť pred všetkými dámami v kráľovstve. Za ňou nasledujú princezné Mária a Alžbeta, potom Anna Klévska a až potom Anna Stanhopeová.

Anna napriek tomu získala v krátkom čase značnú moc, ktorá neskôr veľmi negatívne vplývala na manželovu povesť. Jej manželovi sa podarilo dostať sa do Rady (The Council) a mal značný vplyv v uskutočnení hlavných protestantských reformách v cirkvi a vo vytvorení opatrení, ktoré sa týkali kacírstva a Zákonu o zrade.

Annin manžel stratil svoje spoločenské postavenie lorda protektora pri prevrate v roku 1549, ktoré bolo skonštruované Jánom Dudleym, grófom z Warwicku. V roku 1552 bol súdený za vlastizradu, 1. decembra bol uznaný vinným a jeho poprava sa konala 22. januára 1552 na Tower Hille, čo je otvorené priestranstvo v londýnskom Toweri. Pochovaný je v klapnke svätého Petra. Anna bola označená za násilnú ženu a bola uznaná za zodpovednú za osud Eduarda Seymoura – mala sa s ním podieľať na jeho deštruktívnej politike. Na kráľovskom dvore sa stala neobľúbená a nežiaduca.

Neskôr si vzala malého šľachtica Francisa Newdigatea z Hansworthu, správcu jej prvého manžela.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Hrobka Anny Seymourovej vo Westminsterskom opátstve

Jej druhý manžel zomrel 26. januára 1581. Po zvašok svojho života žila na Shelforde. Zomrela 16. apríla 1587 a je pochovaná vo Westminsterskom opátstve, kde je jej maľovaná hrobka vystavená. Pomník má v kostole sv. Petra a Pavla vo Shelforde.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Anne Seymour, Duchess of Somerset na anglickej Wikipédii.