Anna da Violin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anna da Violin
talianska huslistka
Narodenie1696
Benátky, Taliansko
Úmrtie1782
Benátky, Taliansko

Anna da Violin (vlastným menom Anna Maria; * 1696, Benátky - † 1782, Benátky) bola žiačka Antonia Vivaldiho a jedna z najlepších talianskych huslistiek, známa po celej Európe, ktorá pôsobila aj ako špičkový husľový pedagóg.

Život a pôsobenie[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvod mena[upraviť | upraviť zdroj]

O živote Anna da Violin sa nezachovalo veľa materiálu, vie sa len toľko, že sa dostala ako sirota do Ospedale della Pietà, kde menovali deti len krstným menom. V prípade Anna da Violin, Anna Maria. Meno Anna da Violin bolo na Ospedale della Pietà udelené každému podľa toho na akom nástroji hral. V prípade Anna Maria, to boli husle, preto Anna da Violin. V Taliansku to nebolo ojedinelé, dávať meno podľa toho, čo takého človeka charakterizovalo. Spravidla podľa jeho pôvodu, alebo čo ho charakterizovalo. Ako napríklad aj v prípade Leonardo da Vinci.

Pôsobenie na Ospedale della Pietà[upraviť | upraviť zdroj]

Anna Maria, nebola len huslistka. Ovládala aj hru na violončelo, čembalo, hoboj, viola d'amore a na brnkacích strunových nástrojoch. Vivaldi skomponoval pre ňu najmenej 30 husľových koncertov a dva koncerty pre viola d'amore. Neskôr pôsobila na novej Chiesa della Pietà ako Vivaldiho kolegyňa. Celkovo pôsobila 70 rokov na Chiesa della Pietà, z toho 33 rokov ako sólistka.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]