Anne Robert Jacques Turgot

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anne Robert Jacques Turgot
francúzsky ekonóm a encyklopedista
Anne Robert Jacques Turgot
Narodenie10. máj 1727
Paríž, Francúzsko
Úmrtie18. marec 1781 (53 rokov)
Paríž, Francúzsko
Alma materParížska univerzita
RodičiaMichel-Étienne Turgot
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Anne Robert Jacques Turgot

Barón Anne Robert Jacques Turgot (* 10. máj 1727, Paríž, Francúzsko – † 18. marec 1781, tamže) bol francúzsky štátnik, ekonóm, encyklopedista, predstaviteľ fyziokratizmu.

V ekonomickej oblasti nadviazal na Richarda Cantillona. Jeho ekonomické dielo nie je rozsiahle, ale zato veľmi hlboké. Rozprava „Value and Money“ vysvetľuje pôvod peňazí a podstatu ekonomickej voľby: teda, že reflektuje subjektívny rebríček preferencií jednotlivca. Turgot taktiež vyriešil slávny paradox diamant-voda, ktorý bol záhadou pre neskorých klasických ekonómov, ďalej sformuloval zákon klesajúcich výnosov, a kritizoval úžernícke zákony (téme sa venovali aj neskorí scholastici). V hospodárskej politike uprednostňoval klasický liberalizmus, odporúčajúci zrušenie všetkých privilégií poskytnutých vládou priemyselným podnikom (odvetviam).

Turgot bol duchovný otec dlhej rady vynikajúcich francúzskych ekonómov osemnásteho a devätnásteho storočia. Medzi nimi napríklad Jean-Baptiste Say a Frédéric Bastiat.

Turgot tiež spolupracoval na tvorbe prvej francúzskej Encyklopédie (Encyclopedie, ou Dictionnaire raisonné des science, des artes et des métiers - Encyklopédia alebo racionálny slovník vedy, umení a remesiel).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]