Annuit coeptis

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rub štátnej pečati USA
Vševediace oko na zadnej strane jedno-dolárovej bankovky
Horovo oko
Bartonov dizajn z nápisom „Deo Favente Perennis“

„Annuit coeptis“ (latinsky) je jedno z dvoch hesiel na rube štátnej pečate USA. Prevzaté z latinského slova annuo (schváliť) a coepta (začiatok, počiatok).

Preklad[upraviť | upraviť zdroj]

Doslovne preložené znamená „Schválil/požehnal začaté/podujaté“. Preklad ministerstva zahraničia USA v angličtine znie „He [God] has favored our undertakings.“

Význam[upraviť | upraviť zdroj]

Oným činiteľom, ktorý požehnal, môže byť Prozreteľnosť, Fortuna alebo boh, činiteľ bol (pravdepodobne úmyselne) ponechaný nedefinovaný, preto anglické „He“ v prekladoch nie je celkom presné a je pravdepodobne odrazom snahy prisúdiť heslu náboženský obsah. Odvážne začatým sa zrejme myslí vznik USA.

„Annuit coeptis“ má 13 písmen, čo má zrejme symbolizovať 13 zakladajúcich kolónií USA (číslo 13 sa na pečati objavuje viackrát).

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Heslo je odvodené z Vergiliovho eposu Aineas: „Jupiter omnipotens, audacibus annue coeptis“ („Všemocný Jupiter, požehnaj odvážne započaté“).

Umiestnenie[upraviť | upraviť zdroj]

Nápis je umiestnený nad nedokončenou pyramídou s vševedúcim okom. Okrem tohoto hesla je na rube pečati (dole pod pyramídou) ešte heslo „Novus ordo seclorum“, „Nový svetový poriadok“ ("New World Order") alebo taktiež „Nový poriadok vekov“ ("New Order of the Ages"). Spoločne s rubom pečate je taktiež na jedno-dolárovej bankovke.

Pečať[upraviť | upraviť zdroj]

Na líci pečati je známe „E pluribus unum“, „Z mnohých jediné“, v angličtine prekladané ako „From many, one“ alebo doslovne „Out of many, one“, „Z mnohých, jeden“. Rovnako toto heslo má 13 písmen.

Tieto heslá na štátnej pečati rovnako ako pečať ako celok poskytujú celý rad výkladov (je napríklad možné čítať obidve heslá ako celok) a umožňujú množstvo špekulácií napr. i pre priaznivcov rôznych konšpiračných teórií.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Annuit coeptis na anglickej Wikipédii a Annuit coeptis na českej Wikipédii.