Anselmo Lurago

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anselmo Lurago
český architekt a staviteľ
Narodenie1701
Como, Taliansko
Úmrtie29. november 1765
Praha, Česko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Anselmo Lurago
Palác Kinských, stavba kde A. Lurago nadviazal na návrh K. I. Dientzenhofera

Anselmo Martin Lurago, alebo len Anselmo Lurago (* 1701, Como, Taliansko – † 29. november 1765, Praha) bol významný český architekt a staviteľ obdobia vrcholného a neskorého baroka.

Učil sa u architekta Františka Maxmiliána Kaňku a potom dlho získaval prax na pevnostných stavbách u svojho strýka Bartolomea Scottiho. V roku 1727 získal meštianske právo na Malé Straně, od roku 1752 bol vo funkcii dvorného staviteľa realizoval prestavbu Pražského hradu podľa plánov Nicolò Pacassiho.

Zamestnávala ho šľachtická klientela: Černínovci (rekonštrukcia hradčanského paláca), Ditrichštejnovci, Kounicovci, Salmovci, Šlikovci. Po svojom strýkovi dokončoval stavby v Osove a Lysej nad Labem. Stal sa nástupcom K. I. Dientzenhofera na ktorého prácu nadviazal v šľachtickom prostredí (palác Sylva-Taroucca a palác Kinských) a tiež v cirkevnom – v Prahe (malostranský mikulášsky chrám, u sv. Tomáša, břevnovský kláštor) i inde v Čechách (kláštor Dolný Ročov, broumovský kláštor, Přeštice). Navrhoval kostol vo Vysokej na Mělnicku a interiér zámockej kaplnky v Hoříně.

Bol aj rektorom Vlašského sirotinca na Malej Straně, o ktorý sa usilovne staral.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Jane Turner: The Dictionary of Art

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Anselmo Lurago na českej Wikipédii.