Antalya

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Antalya
Moderná socha Attala II. v centre mesta.

Antalya (gr. Αττάλεια – Attália) je piate najnavštevovanejšie mesto v Turecku, ktoré sa nachádza pri pobreží Stredozemného mora, v starogréckom kraji Pamfýlia. Je hlavným mestom rovnomennej provincie a známym turistickým letoviskom. V roku 2015 malo mesto 2,288 mil. obyvateľov.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto pod menom Attalia založil pergamský kráľ Attalos II. v roku 150 pred Kr. ako základňu pre svoje námorníctvo. Nedávne archeologické výskumy však potvrdili skoršie osídlenie z 3. stor. pred Kr. Mesto osídlili Gréci z rôznych častí stredomoria. Z mesta sa stalo dôležité územie Pergamskej ríše, ktorú v roku 133 pred Kr. odkázal v záveti kráľ Attalos III. Rímu. Prosperita pokračovala aj v rímskej dobe. Pavol z Tarzu tu obrátil na kresťanstvo mnoho Grékov. Prosperita pokračovala aj v Byzantskej dobe, obyvatelia mesta boli kresťania. Pochádzal odtiaľto byzantský grécky právnik a historik Michail Attalitis. V 13. stor. mesto ovládli Seldžuckí Turci, neskôr Osmanskí Turci. Prvý údaj o obyvateľstve Attalie zanechal arabský cestovateľ Ibn Battuta, ktorý píše, že moslimovia obývajú stred mesta, Gréci majú svoju izolovanú štvrť, rovnako ako Európania a Židia. Grécke obyvateľstvo podľahlo postupnej islamizácii a poturčeniu a preto v 17. stor. obývali Gréci iba 4 z 24 štvrtí. Miestni kresťanskí Gréci boli tzv, Karamanlidi, teda rozprávali po turecky, čo bolo dôsledkom predošlej islamizácie, no uchovali si grécke tradície. Počas Gréckej vojny za nezávislosť sa v Antalyi usadilo moslimské obyvateľstvo z Peloponézu, ktoré bolo odtiaľ vyhnané rebelujúcimi Grékmi. Väčšina týchto moslimov však rozprávalo po grécky. V meste tak žili skupiny turkofónnych Grékov a grekofónnych Turkov. V roku 1923 sa konala výmena obyvateľstvom medzi Gréckom a Tureckom a tak všetci miestni Gréci odišli do Grécka.

Turizmus[upraviť | upraviť zdroj]

Vďaka unikátnej kombinácii historických pamiatok a príjemného stredomorského pobrežia je Antalya ideálnym turistickým letoviskom, často nazývaným ako „centrum tureckého turizmu“. Medzi prístavom a žijúcim centrom mesta sa nachádza Kaleici, staré mesto postavené ešte v dobách gréckeho osídlenia. Medzi starými domami sú úzke dláždené uličky. Hoci sú v meste v súčasnosti hlavne hotely a obchody pre turistov, stále sú tu veľmi dobre badateľné stopy po Byzancii, Rimanoch a Seldžukoch. Veľká časť objavených archeologických vykopávok sa nachádza v Archeologickom múzeu. Blízko Antalye sa nachádzajú zvyšky starogréckych miest Perge, Side a Aspendos, ktoré sú častými zastávkami turistov.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

V Antalyi sa nachádza významné medzinárodné letisko.

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Antalya

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Antalya na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).