Ante Pavelić

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ante Pavelić
chorvátsky fašistický politik a vojnový zločinec
chorvátsky fašistický politik a vojnový zločinec
Narodenie14. júl 1889
Bradina, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie28. december 1959 (70 rokov)
Madrid, Španielsko
PodpisAnte Pavelić, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ante Pavelić

Ante Pavelić (* 14. júl 1889 Bradina, Rakúsko-Uhorsko – † 28. december 1959 Madrid, Španielsko) bol chorvátsky fašistický politik, vodca Nezávislého štátu Chorvátsko (bábkový štát nacistického Nemecka, zakladateľ fašistickej a teroristickej organizácie Ustaša, vojnový zločinec a kolaborant s nacistickým Nemeckom.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v obci Bradina severne od mesta Konjic v dnešnej Bosne a Hercegovine, ktorá bola v tej dobe súčasťou Rakúsko-Uhorska. Neskôr sa s rodičmi presťahoval do Záhrebu, kde vyštudoval právo.

Medzivojnové obdobie a Druhá svetová vojna[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi rokmi 1927 – 1929 bol poslancom Skupštiny (Juhoslovanského parlamentu ) za stranu HSP – Hrvatska Stranka Prava (Chorvátska Strana Práva). Neskôr bol Pavelić bol zástancom samostatnosti Chorvátska. V 30. rokoch 20. storočia založil chorvátske fašistické teroristické hnutie Ustaša, ktoré sa usilovalo o vytvorenie tzv. „veľkého Chorvátska“, ktoré by fungovalo na rasových a náboženských zákonoch. V roku 1941 bol nemeckými a talianskymi orgánmi postavený do čela novovytvoreného Nezávislého štátu Chorvátsko. Po svojom zvolení viedol brutálnu rasovú a národnostnú politiku, ktorá viedla ku genocíde stoviek tisíc Srbov, Židov a Rómov, ale aj politických oponentov a príslušníkov hnutí odporu.

Na úteku[upraviť | upraviť zdroj]

Na konci vojny Pavelić utiekol za hranice. V skorých povojnových časoch sa skrýval pod falošnou identitou v Rakúsku , odkiaľ v roku 1946 odcestoval do Talianska. V roku 1948 vycestoval z Janova na lodi do Argentíny, kde sa pokúšal vytvoriť ustašovskú exilovú vládu. V neprítomnosti ho súd v Juhoslávii odsúdil na trest smrti. Je mu pripisovaná zodpovednosť za smrť asi 300 000 až 500 000 ľudí. 10. apríla 1957 bol ťažko zranený pri atentáte. Po tom, čo argentínska vláda rozhodla o jeho vydaní do Juhoslávie, sa skrýval. Zomrel 28. decembra 1959 v Madride vo frankistickom Španielsku.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ante Pavelić na anglickej Wikipédii.