Antonín Kratochvíl (fotograf)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Antonín Kratochvíl
český fotograf
český fotograf
Narodenie12. apríl 1947 (77 rokov)
Lovosice, Česko
Odkazy
Webstránkaantoninkratochvil.com
CommonsSpolupracuj na Commons Antonín Kratochvíl

Antonín Kratochvíl (* 12. apríl 1947, Lovosice, Česko) je český reportážny a portrétny fotograf. Patrí medzi zakladajúcich členov fotografickej agentúry Sedm.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Lovosiciach, kde mal jeho otec Jaroslav Kratochvíl vlastný fotoateliér, o ktorý ale po februárovom komunistickom prevrate v roku 1948 prišiel. Rodina bola nielen zbavená majetku, ale aj násilne presídlená do pracovného tábora vo Vinoři, kde jeho otec pracoval ako robotník v továrni a matka v poľnohospodárstve. V roku 1953 bola rodina prepustená z tábora a presťahovali sa do pražskej štvrti Karlín. Antonín Kratochvíl z politických dôvodov nemohol študovať, vyučil sa za stavebného zámočníka v štátnom podniku Pozemní stavby.

V roku 1967 sa oženil, ale ešte pred narodením syna utiekol cez Juhosláviu do Rakúska (syna prvýkrát uvidel až po osemnástich rokoch). V Československu bol po úteku odsúdený v neprítomnosti na sedem rokov väzenia za nedovolené opustenie republiky. Spočiatku žil v utečeneckom tábore v Traiskirchene, neskôr sa do stal do Švédska, kde bol uväznený, chvíľu pôsobil vo francúzskej légii a nakoniec sa usadil v Holandsku. Na odporúčanie fotografa Vojtu Dukáta vyštudoval na umeleckej Akademii Gerrita Rietveltda v Utrechte. Tu sa druhýkrát oženil a v roku 1972 odišiel do USA. Začal pracovať pre prestížne americké noviny a časopisy ako sú Playboy, Penthouse, Vogue, Rolling Stone, Los Angeles Times Magazine nebo Newsweek.

Po získaní uznania fotografoval aj početné celebrity z umeleckého prostredia. V druhej polovici 70-tych rokov sa opakovane vydával do krajín Východnej Európy, kde dokumentoval život za železnou oponou. Fotografie z týchto pobytov vyšli knižne v roku 1997 pod názvom "Broken Dream: Twenty Years of War in Eastern Europe".

Ako reportážny fotograf dokumentoval vojnové konflikty v Zaire, Rwande, Bosne a Hercegovine, Afganistane. Fotografoval tiež obete epidémie AIDS v Zimbabwe, pašerákov drog v Guatemale, na Haiti a v Barme alebo nočný život zlatej mládeže v Moskve.

V posledných rokoch sa venuje dokumentovaniu takých tém ako je meniace sa prírodné prostredie a miznúce domorodé kultúry. Jeho kniha s názvom Vanishing z roku 2005 zachytáva ničenie prírody a v USA získala ocenenie ako najlepšia dokumentárna kniha.

Za dokumentárnu tvorbu bol viackrát ocenený, získal napríklad tri ceny World Press Photo (v roku 1997 získal prvú cenu WPP v kategórii Portrét, v roku 2002 v kategórii Hlavné zprávy za fotografiu obchodníkov s drogami v Barme, a napokon v kategórii Príroda a životné prostredie za fotografiu ženy z Konga, ktorá predáva mäso z ulovených divých zvierat.

V marci roku 2015 získal prestížne ocenenie Osobnost české fotografie za rok 2014.

Fotografie Antonína Kratochvíla sa nachádzajú aj v zbierke Francúzskej národnej knižnice v Paríži alebo v Múzeu moderného umenia v San Franciscu.

Zaujímavosť[upraviť | upraviť zdroj]

Antonín Kratochvíl si v roku 2009 zahral vedľajšiu úlohu sochára vo filme režiséra Jana Hřebejka Kawasakiho ruže.

Fotopublikácie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Broken Dream : 20 Years of War in Eastern Europe. New York : Monacelli Press, 1997. 144 s. ISBN 1-885254-78-4
  • Vanishing. Millbrook, NY : de.Mo, 2005, 248 s. ISBN 9780970576835
  • Persona. Bratislava : Slovart 2006, 192 s. ISBN 80-7209-783-0
  • Portfolio. Bratislava : Slovart 2006. 12 veľkoformátových fotografií
  • Moscow Nights. Millbrook, NY : de.Mo, 2008, 112 s. ISBN 9780979180026

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]