Anton Myrer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anton Olmstead Myrer
americký spisovateľ
Osobné informácie
PseudonymAnton Myrer
Narodenie3. november 1922
 Worcester, Massachusetts, USA
Úmrtie19. január 1996 (73 rokov)
 New York, USA
Národnosťamerická
Dielo
Žánreromán
Obdobiemodernizmus, realizmus
Témyvojna, život po vojne
DebutVečne pod slnkom, román
Významné práceByť raz orlom, Posledný kabriolet

Anton Myrer, celým menom Anton Olmstead Myrer, (* 3. november 1922, Worcester, Massachusetts, USA – † 19. január 1996, New York, USA) bol americký románopisec dvadsiateho storočia. Často si vyberal vojnovú tematiku. Napísal pozoruhodný a úspešný román „Posledný kabriolet“ (The last convertible), ktorý vyšiel aj v českom preklade. V češtine takisto vyšiel v osemdesiatych rokoch 20. storočia román „Veľká vojna“. Obidva romány obsahujú tému druhej svetovej vojny, Posledný kabriolet je zároveň zameraný na osudy hrdinov, ktoré sú typické pre generáciu babyboomu v USA.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Anton Myrer vyrástol v Bostone, kde absolvoval strednú školu. V roku 1941 začal študovať na Harvard University, no po útoku na Pearl Harbor a vyhlásení vojny Japonsku odišiel do armády. Tri roky bojoval v Tichomorí. Ako „mariňák“ sa zúčastnil bitky o ostrov Guam a bitky o Mariánske ostrovy. V roku 1945 sa vrátil do školy, ktorú ukončil v roku 1947 s vynikajúcim prospechom, zároveň sa v tom istom roku oženil. V nasledujúcom období do roku 1957 pracoval na rôznorodých príležitostných a zle platených miestach, aby mal čas na písanie.

Jeho prvotinou je kriminálny román Večne pod slnkom (Evil under the sun) z roku 1951. Mal bezvýznamnú odozvu finančnú aj u kritiky. Druhým románom Veľká vojna sa zaradil v roku 1957 medzi úspešných autorov u kritiky aj filmu. Román bol sfilmovaný v roku 1958 (In love and war).

U čitateľov v USA bol jeho najúspešnejším literárnym počinom román Once an Eagle. Je to opäť vojnový román, ktorý sa stal povinným školským čítaním pre kadetov vo West Pointe.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

  • Večne pod slnkom (Evil Under the Sun) – príbeh o skupine amerických umelcov, literárnych autorov a miestnych postavách v priebehu povojnového leta na Cape Cod. Opisuje predsudky, pretrvávajúcu vojnovú traumu a frustráciu z povojnovej Ameriky, ktoré vyústili do násilia. Netreba si popliesť s románom Agathy Christie toho istého názvu.
  • Veľká vojna (The Big War) – román o druhej svetovej vojne
  • Pobrežie násilia (The Violent Shore)
  • Dotieravec (The Intruder)
  • Byť raz orlom (Once an Eagle) – príbeh o dvoch dôstojníkoch armády, dva povahové protipóly, jeden kariérou posadnutý pozér, druhý jeho presný opak a ich spoločná cesta od konca prvej svetovej vojny do začiatku vojny vo Vietname. Román je dobre známy medzi americkým dôstojníckym zborom ako príklad ideálneho a chybného veliteľa. Je povinným čítaním študujúcich profesionálnych dôstojníkov.
  • Tiger Waits (The Tiger Waits) – príbeh kariéry v politike a štátnej správe, vzťahy lásky a nenávisti v bostonskej spoločnosti a vojne
  • Posledný kabriolet (The Last Convertible) – príbeh piatich harvardských študentov, ich odchod do druhej svetovej, návrat z nej a život počas 60. rokov v USA. Elegantný Posledný kabriolet je symbolom ich romantickej, ale krátkej mladosti. Román sa stal kultovým príbehom.
  • Nezrelá túžba (A Green Desire)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Anton Myrer na anglickej Wikipédii.