Antraxové útoky v roku 2001

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
List obsahujúci antrax poslaný senátorovi Tomovi Daschleovi

Antraxové útoky v roku 2001 prebiehali v USA niekoľko týždňov od 18. septembra 2001, krátko po veľkých teroristických útokoch na USA z 11. septembra. Bola pri nich rozposlaná séria poštových listov, ktoré obsahovali smrteľne jedovaté spóry antraxu. Pri týchto útokoch sa antraxom nakazilo celkovo 22 ľudí, pričom 5 z nich zomrelo. Po počiatočnom podozrení, že za útokom stáli islamistickí teroristi, sa po rokoch zložitého vyšetrovania ukázal ako najpravdepodobnejší páchateľ armádny vedec a odborník na biologické zbrane Bruce Edwards Ivins, ktorý spáchal v júli 2008 samovraždu.

Priebeh a vyšetrovanie útokov[upraviť | upraviť zdroj]

Antraxové útoky prebiehali v dvoch vlnách. Prvá séria listov bola rozposlaná 18. septembra 2001 z pošty v Trentone v New Jersey. Predpokladá sa, že bolo rozposlaných celkovo 5 listov médiám ABC News, CBS News, NBC News, the New York Post, všetky v New York City a do novín National Enquirer v Boca Raton na Floride. Nájdené však boli iba listy poslané do New York Post a NBC News, existencia zvyšných troch listov sa predpokladá kvôli tomu, že v zvyšných menovaných médiách došlo taktiež k nakazeniu zamestnancov. Ďalšie dva listy boli poslané z tej istej pošty 8. októbra dvom senátorom za Demokratickú stranu, Tomovi Daschleovi z Južnej Dakoty a Patrickovi Leahymu z Vermontu.

Prvou obeťou nákazy antraxu sa stal 6. októbra novinár Robert Stevens, ďalšími boli dvaja poštoví zamestnanci Thomas Morris Jr. a Joseph Curseen, zvyšné dve obete sa nakazili nezisteným spôsobom, išlo o 94 ročnú Ottilie Lundgrenovú a vietnamskú imigrantku Kathy Nguyenovú z New Yorku. Celkovo sa nakazilo ďalších 17 ľudí, z nich 6 bolo vo vážnom ohrození života, nakoniec sa však z ochorenia úspešne dostali.

Listy obsahovali stručné texty s protiamerickými hláškami a vyhlásením „Alah je veľký“, preto sa spočiatku predpokladalo, že útoky sú ďalšou vlnou islamistického terorizmu nasledujúcou po útokoch z 11. septembra. Ako však ukázalo vyšetrovanie v nasledujúcich mesiacoch, spóry toxického antraxu obsiahnuté v listoch v práškovej kryštalickej forme bolo možné získať len z amerických armádnych laboratórií. Prvým obvinením v tejto kauze bol odborník na biologické zbrane dr. Steven Hatfill, ktorý bol však neskôr z týchto obvinení plne očistený. V roku 2005 sa vyšetrovanie zameralo na ďalšieho armádneho odborníka, doktora Bruce Edwards Ivinsa, ktorý pracoval pre vládne biochemické laboratórium na vojenskej základni Fort Detrick v Marylande. 27. júla 2008 spáchal Irvins samovraždu predávkovaním paracetamolom, krátko na to bol napriek chýbajúcim priamym dôkazom 6. augusta federálnym prokurátorom označený ako jediný páchateľ útokov z roku 2001. FBI vyšetrovanie formálne ukončila 19. februára 2010 a definitívne v ňom označila Irvinsa za najpravdepodobnejšieho páchateľa.

Vo februári 2011 publikovali vedci z americkej Národnej akadémie vied správu, v ktorej podrobili dôkladnej analýze dôkazy predložené FBI. Výsledkom správy bolo vážne spochybnenie záverov FBI, podľa ktorých sa vôbec nepodarilo jednoznačne dokázať, že Irvins bol páchateľom útokov.

Tieto a mnohé ďalšie nejasnosti v prípade vrátane chýbajúceho Irvinsovho motívu sa stali zdrojom mnohých konšpiračných teórií, ktoré obviňujú vládne inštitúcie zo sprisahania a podieľania sa na spáchaní antraxových útokov z roku 2001.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]