apl.de.ap

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
apl.de.ap

Základné informácie
Popis umelca americký raper
Rodné meno Allan Pineda Lindo Jr.
Umelecké mená apl.de.ap
Narodenie 28. november 1974 (49 rokov)
Angeles, Filipíny
Pôsobenie Reper, producent, spevák, bubeník
Žáner Hip-hop, electro-hop, alternatívny hip-hop, hip house
Hrá na nástrojoch Rap, spev, bicie
Roky pôsob. 1988 – súčasnosť
Vydavateľstvá Ruthless Records, BMBX Entertainment
Súvisiace
články
The Black Eyed Peas, will.i.am, Fergie, Taboo, Atban Klann, David Guetta, Eazy-E
Webstránka apldeap.com

apl.de.ap, vlastným menom Allan Pineda Lindo Jr. (* 28. november 1974, Angeles, Filipíny), je americký reper a producent. Najviac je však známy ako člen skupiny The Black Eyed Peas.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Allan je filipínskeho a afro-amerického pôvodu. Jeho otec bol americký letec, ktorý slúžil na Clark Air Base a krátko po Allanovom narodení rodinu opustil. Výchova Allana a jeho šiestich súrodencov teda zostala na matke, Christine Pineda. Ako dieťa jazdil Allan hodinu do školy a zo školy takzvanými jeepneys, čo sú filipínske „autobusy“ vyrobené z amerických vojenských džípov, ktoré zostali po druhej svetovej vojne. Okrem toho sa tiež snažil rodine pomôcť pestovaním sladkých zemiakov, kukurice, cukrovej trstiny a ryže. V jedenástich rokoch sa dostal do Spojených štátov kvôli nystagmu, čo je očná vada, ktorá spôsobuje nekontrolovateľné, rýchle a trhavé pohyby očí. Tam počas cesty do Disneylandu povedal, že by rád v Štátoch zostal.

V štrnástich rokoch sa teda natrvalo presťahoval do USA, kde žil s pánom Hudgensom (sponzor organizácie, ktorá Allanovi umožnila liečenie jeho choroby v USA). V Los Angeles navštevoval Strednú školu Johna Marshala a stretol Williama Adamsa, synovca spolubývajúcich pána Hudgensa. Spoločná láska k hudbe ich podnietila k založeniu break-dance crew s názvom Tribal Nation, s ktorou pravidelne vystupovali v južnej Kalifornii. Jedného dňa Allan pracoval na beate, kde použil svoje iniciály – A.P.L – a jeho prezývka bola na svete.

Apl sa tiež venuje charitatívnej činnosti. Založil Jeepney Music, ktorá pomáha filipínskym umelcom robiť spoločne benefičnú show a nahrávať piesne, aby ukázali svoje filipínske rytmy celému svetu.

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

Aplova matka je Christina Pineda a jeho otec bol americký letec. Vyrastal so štyrmi bratmi a dvoma sestrami. Jeho mladší brat spáchal samovraždu a jeho najmladší brat bol vo veku 21 rokov zavraždený dvojicou neznámych útočníkov, keď čakal v aute na svoju priateľku pred jej domom.

Sólová kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Apl má svoje sólové piesne, ktoré sú na albumoch Black Eyed Peas, a s ktorými mu pomáhali aj ostatní členovia kapely.

Na doske Elephunk sa nachádza pieseň „APL Song“, kde apl rozpráva svoj životný príbeh, vzdáva poctu svojmu bratovi Arnelovi a tiež Filipíncom, ktorí bojovali počas druhej svetovej vojny v USA. Vo filipínskych hitparádach dosiahol tento song prvú priečku.

V albume Monkey Business nájdeme song „Bebot“, čo v preklade z filipínčiny znamená Pekné dievča. Videoklip bol natáčaný v Los Angeles na začiatku júla 2006 a má dve verzie – Bebot generation one a Bebot generation two.

Aj na albume Black Eyed Peas nazvanom The E.N.D. je Aplova pieseň, tentoraz s názvom „Mare“, v ktorej obdivuje tanec filipínskych dievčat.

Apl vydal aj svoj prvý sólový album U Can Dream. Na albume spolupracoval s filipínsko-americkými interpretmi, napríklad s Chadom Hugom zo skupiny The Neptunes. 3. januára roku 2009 vydal apl prvý singel z rovnomenného albumu –„U Can Dream“ feat. Billy Crawford. V auguste sa objavil videoklip k druhému singlu „Mama Filipina“.

V roku 2009 tiež vydal skladbu v spolupráci s ministerstvom cestovného ruchu na Filipínach – „Take Me to The Philippines“.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Apl.de.ap

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku apl.de.ap na českej Wikipédii.