Architektúra z odpadu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Architektúra z odpadu (angl. garbage architecture) je implementácia odpadu do stavebných konštrukcií.

Prvé stavby tohto charakteru sa začali objavovať v zahraničí už v 60. rokoch 20. storočia. Za zmienku určite stojí projekt s názvom Drop City v štáte Colorado, ktorý vytvorila komunita mladých umelcov. Inšpirovaní myšlienkami Fullera a Beara postavili domy z drevených a betónových konštrukcií vyplnenými plechmi z karosérií vrakov.

K najznámejším architektom v tejto oblasti patria Samuel Mockbee a jeho Rural Studio, ktoré sa zameriava na výstavbu domov sociálne slabších spoločenských vrstiev v Alabame, a Michael Reynolds a jeho organizácia Earthships, známa výstavbou z pneumatík, plechoviek a fliaš plnených blatom. Na Slovensku ani v Česku zatiaľ nie je možné z hľadiska legislatívy legálne využiť takýto nekonvenčný materiál, keďže nepatrí medzi certifikované stavebné komponenty.

Earthships[upraviť | upraviť zdroj]

Tzv. „zemelode“ Michaela Reynoldsa predstavujú energeticky sebestačné „archy“, ktoré sú v plnej miere nezávislé od okolitého sveta. Ich súčasťou je zásobáreň dažďovej vody, solárne panely na výrobu elektriny a ohrev úžitkovej vody, vykurovanie a skleník na pestovanie základných potravín. Recykluje svoj vlastný odpad a má vlastný energetický zdroj. Medzi základné stavebné materiály patria staré pneumatiky, použité sklené a PET fľaše a plechovky. Dnes sú „zemelode“ evidované ako licencované stavby, ktorých filozofia vychádza z úcty k prírode a človeku a apeluje na uskromnenie a efektívne využívanie prírodných zdrojov.

Pagoda The Wat Pa Maha Chedi Kaew[upraviť | upraviť zdroj]

Príkladom toho ako architektúra z odpadov môže dosiahnuť vysokú umeleckú hodnotou je pagoda v meste Khun Han 600 km severovýchodne od Bangkoku v Thajsku. Miestni budhistickí mnísi sa rozhodli dosiahnuť nirvánu ekologickým spôsobom, a tak objekt postavili výhradne z pivových fliaš. Originálne farebné vzory, meniace sa pod rôznymi uhlami slnka dosiahli striedaním zelených Heineken a hnedých Chang beer fliaš, ktoré získali od miestnych obyvateľov.

Auditórium S2[upraviť | upraviť zdroj]

Zo stavieb na Slovensku je najznámejšou objekt auditória kultúrneho centra Stanica S2 v Žiline-Záriečie na zastávke smerom do Rajca. Pretvorili ju na obľúbené miesto stretávania sa umelcov, divákov i náhodných cestujúcich. Stanica je totiž stále funkčná a výstavy spríjemňujú cestujúcim čakanie. Na výstavbu auditória sa spotrebovalo niekoľko stoviek pivných prepraviek, staré dosky, hlina, klince, matice, závitové tyče, staré železničné podvaly, jeden lodný kontajner a odpadové odrezky molitanu. Výdavky na materiály sa vyšplhali na sumu 6 000 eur. Na výstavbe sa podieľal aj známy staviteľ slameno-hlinených domov Thomas Rijven a organizácia ARTUR.

Iné príklady[upraviť | upraviť zdroj]

  • The Big dig, Boston, Massachusetts - originálny projekt využívajúci recyklovaný betón a oceľ
  • Mad Max Redux, Taos, Nové Mexico - recyklované dosky, okná, dvere, skaly, kúsky skla, kovov a hliníkových nádob
  • Dom z plastových fliaš, Kragujevac, Srbsko - PET fľaše a betónové základy
  • Domy z lodných kontajnerov
  • Dom z vraku lietadla - Santa Monica, Boeing 747-200

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]