Ares (nosná raketa)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vľavo Ares V, vpravo Ares I

Ares je nová generácia rakiet NASA, pomocou ktorých by sa malo ľudstvo vrátiť na Mesiac. Nosná raketa pre loď s posádkou sa bude volať Ares I, nákladná Ares V.

Pomenovanie „I a V“ je venované na počesť viacstupňovým raketám Saturn I a Saturn V, používaných v programe Apollo, ktoré boli prvé americké nosné rakety špeciálne vyvinuté pre kozmický let s ľudskou posádkou.

Ares I[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Ares I

Ares I bude trojstupňová raketa, bude slúžiť na vynášanie pilotovanej lode Orion na nízku obežnú dráhu okolo Zeme. Prvý stupeň bude tvoriť jeden päťsegmentový motor (Solid Rocket Booster), v súčasnosti používaný ako pomocný motor k raketoplánu. Druhý stupeň bude poháňaný motorom J-2X, spaľujúcim kvapalný kyslík a vodík, ktorý je odvodený z motora J-2 používaného v programe Apollo. Posádka Ares I sa bude skladať zo štyroch až šiestich kozmonautov. Raketa bude môcť na nízku obežnú dráhu vyniesť až 25 ton nákladu.

Počas dvoch a pol minúty po štarte vynesie prvý stupeň raketu do výšky 60 kilometrov s rýchlosťou 6,1 Mach. Po spálení všetkých pohonných látok sa pomocný raketový motor oddelí a dôjde k zážihu motora J-2X, ktorý vynesie posádku do výšky 100 kilometrov nad zemský povrch. Nakoniec sa oddelí najvyšší stupeň a pohonný systém servisného modulu uskutoční cestu na obežnej dráhe vo výške 300 kilometrov nad Zemou.

Úlohou Ares I bude preprava posádky na ISS (plánované po roku 2014) a okolo roku 2020 dostať človeka na povrch Mesiaca.

Ares V[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Ares V

Ares V bude slúžiť na dopravu až 130 ton materiálu na nízku obežnú dráhu okolo Zeme a 65 ton na Mesiac. Prvý stupeň využije dva päťsegmentové pomocné raketové motory (Solid Rocket Booster) pripevnené na boku palivovej nádrže, ktorá dodá kvapalný kyslík a vodík piatim raketovým motorom RS-68 upevneným pod touto nádržou. Na vrchole nádrže bude medzistupňový valec, ktorý obsahuje oddeľovacie raketové motory a novo navrhnutý nadstavec, ktorý bude spájať prvý a druhý stupeň. Vrchný stupeň bude poháňaný motormi J-2X spaľujúcimi kvapalný kyslík a vodík.

Horný kompozitný kryt chráni lunárny modul, ktorý zahŕňa stupeň pre zostup posádky na povrch Mesiaca a stupeň pre výstup späť do lunárneho modulu a následný návrat posádky domov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]