Aris Pulianos

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Aris Poulianos)
Aris Pulianos
grécky antropológ a archeológ
Aris Pulianos
Narodenie24. júl 1924 (99 rokov)
Ikaria, Grécko

Aris Pulianos novogr. Άρης Πουλιανός – Aris Pulianos) (* 24. júl 1924, Ikaria, Grécko)[1] je grécky antropológ a archeológ, jeden z najznámejších antropológov 20 storočia.

Narodil sa na gréckom ostrove Ikaria. Študoval v New Yorku a Moskve.

Diela[upraviť | upraviť zdroj]

Vypracoval viacero veľmi významných antropologických objavov. V roku 1961 v spolupráci s moskovskou univerzitou uskutočnil antropologický výskum s názvom Η Καταγωγή των Ελλήνων (I katagogi ton Ellinon-pôvod Grékov), kde výskumami dokázal, že obyvatelia Grécka, ale aj celého Balkánu sú potomkovia starovekých obyvateľov Balkánu, pričom takto vedecky vyvrátil tvrdenia nemeckého historika z 19 storočia Fallmerayera, že moderní Gréci nie sú potomkami starovekých Grékov. Pulianos tým zistil, že Gréci z rôznych oblastí Grécka, ostrovov, Anatólie a sovietskych krajín vykazujú homogenitu a majú spoločný pôvod.

Jeho ďalší výskum sa týkal pravekého človeka z gréckej Petralony. Zistil, že tento človek patrí pod špecifickú, ojedinelú podskupinu typu človeka Homo erectus. Pulianos dokázal, že Grécko je obývané po dobu 300 000 až 400 000 rokov. Pulianos sa ďalej zaoberal Grékmi mykénskeho obdobia z Tesálie a výskumom pravekého človeka z Chalkidiki.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. [1]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]