Army Ballistic Missile Agency

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Army Ballistic Missile AgencyABMA (Armádna agentúra pre balistické strely) bola agentúra americkej armády založená 1. februára 1956 v Redstone Arsenal, Huntsville Alabama, ktorej úlohou bol vývoj prvej armádnej balistickej strely stredného doletu. Veliteľom sa stal Generálmajor John B. Medaris a Dr. Wernher von Braun.

Činnosti agentúry[upraviť | upraviť zdroj]

Prvým veľkým projektom prideleným ABMA bola raketa Redstone. ABMA v čele s von Braunom na jej základe vyvíjali raketu schopnú vyniesť satelit do vesmíru, projekt niesol názov Orbiter. Ministerstvo obrany však rozhodlo v prospech projektu Vanguard a ABMA dostala rozkaz prerušiť práce na projekte. Von Braun však rozkaz neakceptoval a sústredil sa na vývoj rakety Jupiter-C, ktorá mala krycí názov IRBM Jupiter-C (balistická raketa stredného doletu) a slúžila pre testy návratu do atmosféry. Hneď pri prvom lete, keď niesla približne 14 kilovú maketu satelitu, dosiahla výšku 1100 km. Špekuluje sa, že už vtedy by bolo možné umiestniť satelit na orbitu, ale chýbalo vládne povolenie. To sa zmenilo o rok neskôr, keď Sovieti vypustili svoj Sputnik 1. ABMA dostala povolenie a 31. januára 1958 vypustila raketu Juno I so satelitom Explorer 1.

Ďalším projektom bolo nahradenie rakety Redstone novým typom na tuhé pohonné látky. Pôvodný názov znel Redstone-S, ale neskôr bol premenovaný na Pershing. Výrobou MGM-31 Pershing bola následne poverená spoločnosť Glenn L. Martin Company. Vývoj začal už v roku 1956, teda pred uvedením pôvodných rakiet Redstone do služby.

Štart rakety Juno I so satelitom Explorer 1

Prechod pod NASA[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1958 bol všetok vedecký a inžiniersky personál, vrátane von Brauna, prevedený pod novovzniknutú NASA a z budov a zariadení v južnej časti Redstone Arsenal sa stalo Marshall Space Flight Center . Zvyšok ABMA prešiel spolu s Redstone Arsenal, Jet Propulsion Laboratory, White Sands Proving Ground a Army Rocket and Guided Missile Agency pod správu Ordnance Missile Command (AOMC). Ďalšou reštrukturalizáciou v roku 1961 prešli všetky vesmírne aktivity AOMC pod kontrolu NASA, to zahŕňalo väčšinu personálu, objektov i vybavenia. Posledné zvyšky ABMA boli rozpustené roku 1962 alebo prešli pod novozriadené Armádne velenie raketových síl, skrátene MICOM.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Army Ballistic Missile Agency na českej Wikipédii.