Artabanos IV.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Artabanos IV. (po perzsky Ardaván) bol partský veľkokráľ z rodu Arsakovcov, ktorý vládol v rokoch 213224. Jeho otcom bol kráľ Vologaises V. (zomrel 207/208), starším bratom kráľ Vologaises VI. (207/208227/228). V literatúre je Artabanos niekedy označovaný ako Artabanos V., pretože časť bádateľov počíta za Artabana I. kráľa Arsaka II.

Vláda[upraviť | upraviť zdroj]

Artabanos IV. je v prameňoch zachytený až od rokov 212/213, kedy sa vzbúril proti svojmu bratovi Vologaisovi VI. s úmyslom uchvátiť moc v ríši. Podrobnosti o pozadí a priebehu revolty nie sú známe, len výsledok – okolo roku 216 kontroloval Artabanos prevažnú väčšinu partských dŕžav a Vologaisovi zostala verná iba časť Mezopotámie s mestom Ktésifonom.

Onedlho po nástupe na trón musel nový kráľ riešiť prvý z vážnych problémov svojej vlády, vojnu s Rimanmi. Vyvolal ju cisár Caracalla, ktorý chcel na východe získať povesť úspešného vojvodcu a podtrhnúť tak svoju štylizáciu do úlohy nového Alexandra Veľkého. Ako príklad mu mohli slúžiť aj úspešné vojny s Partmi, ktoré v deväťdesiatych rokoch viedol jeho otec Septimius Severus.

Konflikt, ktorý začal v lete roku 216 a viedol k spustošeniu krajov okolo mesta Arbil (Arbéla) vrátane tamojšieho arsakovského pohrebiska, sa tiahol s prestávkami až roku nasledujúceho, kedy bol Caracalla zavraždený a jeho nástupca Macrinus utrpel od Partov neďaleko Nisibis porážku. Mier, ktorý nasledoval, dovoľoval Partom dosadiť svojho kandidáta na arménsky trón, inak však hranica na Eufrate zostala bez zmien.

Oveľa vážnejšie problémy čakali na Artabana v nasledujúcich rokoch doma. Nielenže sa mu nepodarilo celkom vyradiť z hry svojho brata Vologaisa, ktorý držal časť Babylonie, ale musel navyše čeliť siliacemu tlaku stachrského kráľa Ardašíra, ktorý postupne dobyl jednu z najdôležitejších partských provincií, Párs. Nepriateľstvo medzi Artabanom a Ardašírom neskôr viedlo k bitke na planine Óhrmazdakán, ktorá Artabana IV. stala život a vládu nad väčšinou Iránu priniesla jeho perzskému náprotivku. S istým nadhľadom sa dá povedať, že s Artabanovou smrťou roku 224 zanikla aj Partská ríša, aj keď Vologaisés VI. ešte istý čas panoval na západe.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]