Asparuch

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Asparuch pozri Asparuch (rozlišovacia stránka).

Chán Asparuch bol prvým vládcom prvej bulharskej ríše (6811018); vládol v rokoch 681700. Podľa byzantských zdrojov bol jedným z piatich synov chána Kubrata, ktorý založil na území dnešnej Ukrajiny štát zvaný Veľké Bulharsko. Pochovaný bol na územi dnešného mesta Záporožie.

Príchod do delty Dunaja[upraviť | upraviť zdroj]

Keď sa tento štát pod nátlakom Chazarov v roku 668 rozpadol, začal si spolu s ostatnými bratmi hľadať miesto inde. S istotou nemôžeme povedať, kde sa Asparuch usídlil ešte predtým, ako prišiel k delte Dunaja, kde sa jeho horda usídlila v južnej Besarábie a severnej Dobrudži.

V roku 680 vytiahol byzantský cisár Konštantín IV. proti nomádom na hranici svojej ríše, ale Asparuchovi protobulhari sa ubránili a začali postupovať ďalej na Balkán.

Príchod na Balkán[upraviť | upraviť zdroj]

Po roku 681 sa Asparuch spojil so slovanským obyvateľstvom nazývaným Severi alebo Sedem slovanských kmeňov a začal podnikať výpady do byzantskej Trácie.

Vznik Bulharského štátu[upraviť | upraviť zdroj]

Konstantín IV. sa rozhodol uzatvoriť s Asparuchom dohodu, na základe ktorej Byzantská ríša platila každoročný tribút za „ochranu“ (výpalné). To sa retrospektívne považuje za uznanie Bulharského (Protobulharsko-Slovanského) štátu a dátum jeho vzniku. Podľa neskoršej tradície si za hlavné mesto štátu, ktorý sa neskôr v 10. storočí rozpadol, vybral mesto Pliska v dnešnom severovýchodnom Bulharsku.

Asparuch niesol v štáte zodpovednosť za zahranično-politické veci a bol hlavným veliteľom armády v časoch vojny s Avarmi, ktorí útočili na štát pri severozápadnej hranici. Čo sa týkalo bezpečnosti ostatných hraničných prechodov, južná hranica bola poctivo chránená ako Slovanmi, tak aj Bulharmi, v celej jej šírke – až ku rieke Timok. A Trákovia, ktorí tu pred vznikom štátu žili, boli pripojení k novovzniknutému štátu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Asparuch



Asparuch
Vladárske tituly
Predchodca
Bat Bajan
chán
681700
Nástupca
Tervel