Multivibrátor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Astabilný multivibrátor)
Bloková schéma bistabilného multivibrátora
Bloková schéma astabilného multivibrátora

Multivibrátor je technické zariadenie, ktoré automaticky prechádza medzi niekoľkými diskrétnymi stavmi. Dá sa realizovať mechanicky (kyvadlo či nepokoj v hodinkách), pneumaticky (staršie verzie schodišťového spínača), či elektricky. Účelom je generovať pulzy, či signál s určitým oneskorením.

Rozlišuje sa:

  • monostabilný multivibrátor, ktorý sa vždy vracia do predom daného stavu. Napr. schodišťový automat po uplynutí nastavenej doby vždy zhasne.
  • bistabilný multivibrátor, ktorý po nastavenej dobe prepne do druhého stavu (z dvoch)
  • astabilný multivibrátor, ktorý periodicky prechádza dostupné stavy (napr. blinker v aute)

Astabilný multivibrátor[upraviť | upraviť zdroj]

Astabilný multivibrátor je elektronický obvod, v ktorom sa dva tranzistory chovajú ako spínače ovládané elektrickým prúdom vstupujúcim do bázy.

Pojem astabilný označuje, že sa neustále preklápa medzi dvoma nestabilnými stavmi.. Najprv je otvorený prvý tranzistor. Keď sa kondenzátor C1 vybije, obvod sa preklopí a otvorí sa druhý tranzistor. Po vybití kondenzátora C2 sa obvod opäť preklopí a situácia sa opakuje. Stavy sa striedajú v intervale, ktorý určuje časová konštanta, ktorú tvoria kondenzátory C1, C2 a rezistory R2, R3. Čím sú hodnoty rezistorov a kondenzátorov väčšie, tým dlhšie trvajú jednotlivé stavy.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • úvod článku; Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Multivibrátor na českej Wikipédii.