Astrodon

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Astrodon
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Astrodon johnstoni
Leidy, 1865
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Astrodon bol rod veľkého sauropóda, príbuzného rodu Brachiosaurus. Žil v období spodnej kriedy (asi pred 112 miliónmi rokov) na území východnej časti dnešných Spojených štátov amerických. Odhaduje sa, že na výšku mohol tento dinosaurus merať až 9 metrov a na dĺžku zhruba 18 metrov. Hmotnosť zrejme presiahla aj 20 ton. Jediný druh je Astrodon johnstoni.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

XIII. doska z litografie Cretaceous Reptiles of the United States, znázorňujúca fosílne zuby Astrodona (vľavo dole)

Už v roku 1859 boli objavené dva zuby tohto dinosaura v súvrství Arundel neďaleko mesta Bladensburg v Marylande. V rovnakom roku ich pomenoval Christopher Johnston rodovým menom Astrodon. Až v roku 1865 však pridal paleontológ Joseph Leidy aj druhové meno, ktoré si zvolil na počesť svojho predchodcu - A. Johnston.[1]

V roku 1888 objavil v rovnakom geologickom súvrství pozostatky sauropóda O. C. Marsh. Pomenoval ho Pleurocoelus, tento názov je však dnes zvyčajne považovaný za mladšie synonymum Astrodona. Astrodon je známy predovšetkým len z pozostatkov mláďat a nedospelých jedincov, takže dospelí jedinci mohli byť skutočne obrovskí. Marshove fosílie sú dnes pokladané za rôzne rastové štádiá Astrodona.

V populárnej kultúre[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1998 bol Astrodon vyhlásený za štátneho dinosaura Marylandu. Astrodon sa objavuje v románe Červený raptor od amerického paleontológa Roberta T. Bakkera a v ktorom sa stáva obeťou Utahraptora.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Astrodon na českej Wikipédii a Astrodon na anglickej Wikipédii.
  1. Carpenter, Kenneth and Tidwell, Virginia (2005). "Reassessment of the Early Cretaceous Sauropod Astrodon johnsoni Leidy 1865 (Titanosauriformes)". In Carpenter, Kenneth and Tidswell, Virginia (ed.). Thunder Lizards: The Sauropodomorph Dinosaurs. Indiana University Press. pp. 38–77. ISBN 978-0-253-34542-4.