Astéria Kuffelová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Astéria Kuffelová
slovenská herečka
Rod. menoAugustovičová
Narodenie7. apríl 1931
Pezinok, Slovensko
Úmrtie2. december 2013 (82 rokov)
Trnava

Astéria Kuffelová (* 7. apríl 1931, Pezinok - † 2. december 2013, Trnava) bola slovenská herečka. Pôsobila na scénach Dedinského divadla v Trnave, Krajového divadla v Trnave, ako riaditeľka Mestského kultúrneho strediska v Trnave.

V roku 1949 nastúpila do Dedinského divadla so sídlom v Bratislave, v ktorom pôsobil tím hercov - neskôr pilierov slovenského divadelníctva a mnohí z nich predstavovali jadro Krajového divadla v Trnave. V rokoch 19601965 bola členkou Krajového divadla v Trnave. Jej výrazný altový hlas a civilný herecky prejav, ako uvádza divadelný kritik Ján Jaborník, ju predurčili na stvárnenie charakterových postáv. Zrušenie Krajového divadla v Trnave znamenalo pre ňu profesionálny odchod z divadelných dosiek.

Bezprostredný kontakt so širokou škálou činností v oblasti kultúry, jej profesionálny prístup a organizačné schopnosti ju predurčili na to, aby sa stala riaditeľkou Mestského kultúrneho strediska v Trnave. Po odchode do dôchodku pracovala tri roky ako lektorka v Západoslovenskom múzeu.
S manželom Vendelínom žila v Trnave, má tri dcéry.