Aswán (mesto v Egypte)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Aswán
أسوان
mesto
Oficiálny názov: Aswán
Štát Egypt Egypt
Región Guvernorát Aswán
Okres Aswán
Rieka Níl
Nadmorská výška 194 m n. m.
Súradnice 24°6′S 32°54′V / 24,100°S 32,900°V / 24.100; 32.900
Obyvateľstvo 281 000 (2010)
Časové pásmo EET (UTC+2)
 - letný čas EEST (UTC+2)
Wikimedia Commons: Aswan
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Aswán alebo Asuán (arab. أسوان- Aswán/iný prepis: Asuán; po starogrécky: Syéné) je mesto na juhu Egypta. Niekedy sa označuje ako brána čiernej Afriky. Leží v oblasti prvého nílskeho kataraktu (nazývaného aj aswánsky), ktorý od staroveku tvoril prirodzené hranice egyptského štátu. Počet obyvateľov je 281 000 (údaj z roku 2010). Aswán je hlavným mestom rovnomenného guvernorátu, nachádza sa tu jeden z kampusov univerzity.

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Pamiatky v Aswáne[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi najznámejšie aswánskej pamiatky patria vykopávky mesta Abú na ostrove Elefantína. Abú existovalo nepretržite od 3. tisícročia pred Kr. až do 14. storočia po Kr. a nálezy, umiestnené v blízkom Aswánskom múzeu, ukazujú na bohatosť a význam tohto miesta. Na Elefantíne sa nachádzajú aj núbijské dediny so svojbytnou kultúrou. Ostrov Džazíra al-Malik (angl. Kitchener's Island) je známy svojou botanickou záhradou. Na západnom brehu Nílu možno navštíviť hrobky faraónskych hodnostárov, zhliadnuť mauzóleum Agu Chána či sa vydať ku o niečo vzdialenejším rozsiahlym zrúcaninám kláštora sv. Simeona. Na východnom brehu zaujme návštevníkov predovšetkým moderné Núbijské múzeum a starovek0 lomy. Žula z aswánskych lomov sa používala po celý starovek a nájdeme ju takmer na každej egyptskej stavbe. Turisticky populárny je nedokončený obelisk kráľovnej Hatšepsut, ktorého výška mala byť 42 metrov a hmotnosť 1168 ton. Obelisk počas výroby praskol a práce boli zastavené. Pri lome s obeliskom sa nachádza aj aswánsky cintorín s fátimovskými hrobkami z 11. a 12. storočia. Na skale blízo prvého nílskeho kataraktu sa týči hotel Old Cataract, v ktorom bývala spisovateľka Agatha Christie, ktorá sem umiestnila časť deja svojho románu Smrť na Níle.

Pamiatky v okolí[upraviť | upraviť zdroj]

Z pamiatok ležiacich mimo vlastného Aswánu je najbližšie (asi 4 km) chrám bohyne Eset na ostrove Philae, založený v roku 350 pred Kr. Chrám bol presťahovaný v 70. rokoch 20. storočia na ostrov Agilika z dôvodu zvýšenia hladiny vody v starej Aswánskej priehrade, ktoré spôsobovalo zaplavenie pôvodnej lokality. O niečo ďalej stojí rozsiahla hrádza novej Aswánskej priehrady s pamätníkom sovietsko-egyptského priateľstva. Asi kilometer od hrádze sa nachádza ostrov, kam boli presťahované niektoré núbijské pamiatky (chrámy Kalabša a Kertassi), aby boli ochránené pred zatopením. Takmer nedostupné vzhľadom k bezpečnostným opatreniam v oblasti sú chrámy a hrobky v Amado a zámoček Kasr Ibrím, ku ktorým sa možno dostať iba v rámci organizovanej plavby po Násirovom jazere.

Nedostupnosť našťastie neplatí pre Abú Simbel, chrámový komplex asi 250 km na juh od Aswánu, blízko hraníc so Sudánom. Bol vybudovaný faraónom Ramessem II. (1290 pred Kr. - 1224 pred Kr.) a je súčasťou listiny svetového dedičstva UNESCO.

Aswán je aj východiskovým bodom pre plavby po Níle na sever do Luxoru či Káhiry alebo pre cesty na juh po Násirovo jazero a do Sudánu.

Podnebie[upraviť | upraviť zdroj]

Aswán je jedno z najsuchších stále obývaných miest na Zemi, v priemere tu prší len niekoľkokrát za 10 rokov. Nielen že je Aswán veľmi suchý, ale je aj jedným z najteplejších miest v Egypte. Teploty tu v lete zvyčajne dosahujú 40-50°C, v noci klesajú na 35°C. Najchladnejším mesiacom je január, kedy teploty zvyčajne cez deň dosahujú 25-27°C, v noci potom 15°C. Toto obdobie je zrejme najlepšie na cestovanie do tejto oblasti. Vo februári totiž denné teploty presahujú 30°C a v marci začína obdobie piesočných búrok, trvajúci približne 2 mesiace, ktoré sú veľmi nepríjemné.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem riečnej dopravy po Níle je Aswán dostupný aj cestnou a železničnou sieťou. Má aj medzinárodné letisko.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Asuán na českej Wikipédii.