Ateliér Peter Ebner – Franziska Ullmannová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Ateliér Peter Ebner - Franziska Ullmannová je rakúska architektonická kancelária.

Peter Ebner[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v rok 1968 v Halvangu v Salzburgu. Vyučil sa tesárom, potom vyštudoval strednú priemyselnú školu v Salzburgu. Architektúru vyštudoval na technickej univerzite v Gratzi. Pracoval v architektonickej kancelárii Mark Mack architects v Los Angeles. V roku 1995 založil v Salzburgu vlastnú architektonickú kanceláriu.

V rokoch 1996- 1998 bol členom výboru Initiative Architektur v Salzburgu, od roku 1998 spolupracuje s Franziskou Ullmanovou. Externe pôsobil aj na Harvard Graduate School of Design v Bostone. Zároveň pôsobí aj ako profesor odboru bytová tvorba na Technickej Univerzite v Mníchove.

Franziska Ullmannová[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v roku 1950. Vyštudovala architektúru na Viedenskej Univerzite. Od roku 1983 má vlastú architektonickú kanceláriu vo Viedni. V rokoch 1985-1994 prednášala na Univerzite úžitkového umenia vo Viedni u profesora Hansa Holleina.

Od roku 1995 je profesorkou odboru priestorový design na Univerzite v Stuttgarte. od roku 1998 spolupracuje s Petrom Ebnerom. Od roku 2000 pôsobí aj ako profesorka na Harvard Graduate School of design v Bostone.

Vybrané realizácie[upraviť | upraviť zdroj]

Peter Ebner a Franziska Ullmannová sa zúčasnili na niekoľkých konferenciách Univerzít v Európe, Ázii a Amerike. Ich tvorba bola publikovaná v 16tich štátoch a ich projekty boli vystavené na rôznych výstavách ako napr.: