Atlas motýlů střední Evropy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Atlas motýlů střední Evropy je ilustrovaná kniha s lepidopterologickou tematikou. Autorom práce je stredoškolský profesor, botanik a entomológ (hlavne lepidopterológ) Jan John. Práca vyšla v nakladateľstve I. L. Kobera v Prahe v roku 1900. Obsahuje 50 litografických farebných tabulí motýľov a XXIII + 196 strán textu v českom jazyku. Patrí dnes k jedným z najvzácnejších kníh s touto tematikou z územia Čiech.

Tabule motýľov do tejto práce boli z väčšej časti prevzaté z diela nemeckého entomológa, profesora Ernsta Hoffmana (1837 - 1892), ktoré vyšlo pod názvom: Die Schmetterlinge Europas.

Maďarský variant tejto práce napísal Lajos Abafi-Aigner spoločne s profesorom Gézom Horváthom pod názvom Magyarország lepkéi (v preklade Motýle Uhorska) z roku 1907. Aj v tejto práci boli použité z väčšej časti tabule z diela už spomínaného nemeckého entomológa Ernsta Hoffmana. Práca bola vydaná v nakladateľstve Athenaeum v Budapešti. Obsahuje XXXII + 137 strán textu v maďarčine, jednu čierno-bielu litografickú tabuľu a 50 farebných tabulí z obrázkami motýľov.