Atletická asociácia malých štátov Európy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Členské štáty športovej asociácie malých štátov Európy

Atletická asociácia malých štátov Európy (angl. Athletic Association of Small States of Europe, skrátene AASSE) je asociácia reprezentujúcia záujmy atlétov malých krajín Európy. Vytvorená bola na základe návrhu Cyprusu, Islandu, Lichtenštajnska a Luxemburska na kongrese Medzinárodnej atletickej federácie v Barcelone roku 1989.

Oficiálne založená bola v roku 1994 na zasadnutí Európskej atletickej federácie (EAA) v Benátkach v prítomnosti presidenta EAA Carla-Olafa Homena. Zmluva o vytvorení bola podpísaná predstaviteľmi Andorry, Cyprusu, Cyprusu, Islandu, Lichtenštajnska Luxemburska Malty a San Marína.

Asociácia akceptuje len štáty s celkovým počtom obyvateľov do jedného milióna.[1] Momentálne sú všetky štáty plniace toto kritérium v tejto asociácii s výnimkou Vatikánu.

Súčasní členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Krajina Členom od
Andorra Andorra Zakladajúci člen
Cyprus Cyprus zakladajúci člen
Čierna Hora Čierna Hora 2006
Island Island zakladajúci člen
Lichtenštajnsko Lichtenštajnsko zakladajúci člen
Luxembursko Luxembursko zakladajúci člen
Malta Malta zakladajúci člen
Monako Monako 2000
San Maríno San Maríno zakladajúci člen

Podujatia[upraviť | upraviť zdroj]

Atletická asociácia malých štátov Európy každoročne organizuje Hry malých štátov Európy, na ktorých sa zúčastňujú členské štáty AASSE vo viacerých športoch. Tiež štartuje ako kombinovaný tím na Európskom pohári v atletike.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Rules of the Constitution of the Athletic Association of the Small States of Europe [online]. [Cit. 2008-11-20]. Dostupné online. Archivované 2007-09-27 z originálu. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Athletic Association of Small States of Europe na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).