Australian and New Zealand Army Corps

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Australian and New Zealand Army Corps
Novozélandskí vojaci táboria v Anzac Cove v roku 1915
Novozélandskí vojaci táboria v Anzac Cove v roku 1915

Novozélandskí vojaci táboria v Anzac Cove v roku 1915
KrajinaAustrália Austrália
Nový Zéland Nový Zéland
Existencia1915 - 1916
TypArmádny zbor
PrezývkaANZAC
VeliteliaWilliam Birdwood
Nadradené jednotkyMediterranean Expeditionary Force

Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC) bol armádny zbor zložený z austrálskych a novozélandských jednotiek na začiatku prvej svetovej vojny v rámci Britského impéria. Tieto jednotky zložené z dobrovoľníkov boli nasadené do bojov proti Osmanskej ríši. Neskôr bol zbor reorganizovaný a nasadený na Blízkom východe a západnom fronte. ANZAC corps bol sformovaný aj počas druhej svetovej vojny. Neskôr sa toto označenie používalo pre niekoľko austrálskych a novozélandských práporov, ktoré bojovali počas vojny vo Vietname.

25. apríl, dátum nasadenia ANZACu pri Gallipoli je v Austrálii i na Novom Zélande dodnes štátnym sviatkom.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Austrálsky a novozélandský armádny zbor pri Gallipoli[upraviť | upraviť zdroj]

Koncom roku 1914 sa mali austrálske a novozélandské jednotky, ktoré boli sformované vo svojich domovských krajinách presunúť cez Suezský prieplav do Európy. V Egypte mali absolvovať výcvik a byť nasadené vo Francúzku na západnom fronte. Po rozhodnutí uskutočniť Dardanelskú výsadkovú operáciu sa ich miesto určenia zmenilo na Gallipoli. Veliteľom zboru bol generál William Birdwood. Zbor tvorila 1. austrálska divízia a Austrálska a novozélandská divízia. Počas bitky boli ako pechota nasadené aj tri austrálska a jedna novozélandská jazdecká brigáda. 2. austrálska divízia dorazila na bojisko v auguste 1915.

Ďalšie nasadenie počas 1. svetovej vojny[upraviť | upraviť zdroj]

Po evakuácii z Gallipoli v novembri 1915 boli austrálske a novozélandské jednotky presunuté do Egypta, kde prebehla ich reorganizácia. Novozélandská časť vytvorila vlastnú Novozélandskú divíziu a Austrálske imperiálne jednotky boli rozšírené o ďalšie 2 divízie (4. a 5. divíziu).

Tieto divízie vytvorili nové dva zbory I. ANZAC Corps (Birdwood) a II. ANZAC Corps (Godley). Označenie anzac „ANZAC“ sa neskôr stalo akronymom a boli používané pre akékoľvek vojenské jednotky, ktoré zahŕňali austrálske alebo novozélandské vojská. Bola tiež vytvorená ANZAC jazdecká divízia, ktorú tvorili 3 austrálske a 1 novozélandská ľahká jazdecká brigáda. Táto jednotka operovala na Blízkom východe, najmä v Egypte a na Sinajskom polostrove, kde bojovala v bitke pri Romani, Magdhabe a Rafe, v Palestíne v prvej a druhej bitke o Gazu, Beerschebe, Jeruzaleme, Jerichu, Es Salte, Megide, a tiež v Anáne a Sýrii.

Na západnom fronte boli jednotky ANZAC nasadené vo viacerých bitkách. Prvou z nich bola bitka o Fromelles, prebiehajúca 19. a 20. júla 1916, počas ktorej v priebehu noci Austrálčania stratili 5533 mužov, ktorí boli ranení a mŕtvi. Účastnili sa tiež bitky na Somme, avšak nie ako celok, ale ako súčasť väčších britských jednotiek. Ako celok zasiahli počas bojov o Pozieres 23. júla 1916. Bojov sa zúčastnil I. ANZAC - 1., 2. a 4. divízia. I. ANZAC bol neskôr premenovaný na I. austrálsky zbor a boli doň presunuté všetky austrálske divízie na fronte, vznikol tak najsilnejší armádny zbor dohodových vojsk

Jednotky po skončení 1. svetovej vojny[upraviť | upraviť zdroj]

V apríli roku 1941, počas druhej svetovej vojny, bolo veliteľstvo I. austrálskeho zboru presunuté do Grécka. Napriek tomu, že zboru boli okrem 2. novozélandskej divízie podriadené aj viaceré grécke a britské jednotky bol 12. apríla označený ako ANZAC. Počas bitky o Grécko zbor v priebehu 23. a 24. apríla z Grécka ustúpil na Krétu a označenie sa viac nepoužívalo.

Počas vojny vo Vietname boli dve roty kráľovského novozélandského pechotného práporu spojené s kráľovským austrálskym plukom. Tieto spojené jednotky mali k svojmu oficiálnemu označeniu pripojené (ANZAC).

Počas operácie Astute vo Východnom Timore bola nasadená spoločná austrálsko-novozélandská bojová skupina označená ako bojová skupina ANZAC. Táto jednotka vznikla v septembri 2006.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku ANZAC na anglickej Wikipédii.