Australopitek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Australopithecus)

Australopitek alebo zriedkavo australopitekus[1] (po latinsky Australopithecus), neformálne gracilný australopit alebo gracilný australopitek, je rod australopitekorodých. Zriedkavo sa všetky nálezy z tohto rodu zaraďujú pod rod Homo (druhy Australopithecus garhi a Australopithecus sediba sa však pod rod Homo zaraďujú relatívne častejšie).

Najstarším nálezom rodu je australopitek jazerný (Australopithecus anamensis) - 4,2 miliónov rokov pred dneškom. Najmladšie nálezy majú 2 – 1,7 miliónov rokov – australopitek africký (Australopithecus africanus).

Terminológia[upraviť | upraviť zdroj]

Pozor na zámenu so slovom australopit, ktoré neformálne označuje všetky australopitekorodé.

Rod australopitek sa niekedy neformálne označuje ako „gracilný australopit“ (keď sa do australopitekov zaraďujú parantropy, názov znie „gracilný australopitek“), na rozdiel parantropov, ktoré označujeme ako „robustné australopity“ (keď sa do australopitekov zaraďujú parantropy, názov znie „robustný australopitek“).

Systém[upraviť | upraviť zdroj]

rod: † australopitek (Australopithecus)

Niektorí autori pod rod Australopithecus zaraďujú aj:

  • nálezy z celého rodu Paranthropus a/alebo
  • druh Ardipithecus ramidus (tento druh bol aj pôvodne - na pár mesiacov - opísaný ako Australopithecus ramidus), pričom ale druhý ardipitek - Ardipithecus kadabba - sa, zdá sa, už vždy klasifikuje ako ardipitek a/alebo
  • druhy Homo habilis a Homo rudolfensis

Pozri aj článok: Praeanthropus

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Podrobnejšie pozri články o jednotlivých druhoch

Australopitek už chodil vzpriamene. Objem lebky bol 400 až 500 cm3 (zhruba ako šimpanz). Výška bola 1,3 až 1,6 m, pričom samci boli oveľa väčší ako samice (podobne ako dnešné gorily, preto sa predpokladá, že sociálne sa správali ako gorily). Boli všežravce.

Nie je jasné, nakoľko (ne)používali nástroje viac ako dnes šimpanz. Našli sa síce nástroje olduvanskej kultúry, ale keďže z rovnakých vrstiev pochádzajú aj nálezy druhu Homo habilis, je priradenie neisté.

Z australopitekov sa možno neskôr vyvinul rod človek (Homo), ale prinajmenšom boli veľmi blízki príbuzní.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. tento tvar používa Dvořák, P. in: Dvořák, P., Valachovič, P.: Dejepis 1 od praveku k staroveku, 1998
  2. Conroy, G. C.: Reconstructing Human origins: A modern synthesis, 2005 http://www.wou.edu/~smithr/311%20HUMAN%20EVOLUTION/Conroy_i_23.pdf Archivované 2012-10-10 na Wayback Machine