Autorun.inf

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Autorun.inf je v informatike názov konfiguračného súboru, ktorý môže byť využívaný funkciami AutoRun a AutoPlay (automatické prehrávanie), ktoré sú súčasťou operačného systému Microsoft Windows.

Práca zo súbormi INF[upraviť | upraviť zdroj]

Existencia súboru Autorun.inf na médiu neznamená, že ho systém Windows použije automaticky. Spracovanie INF súborov závisí na verzii OS, typu jednotky a niektorých nastavení registrov.

Pokiaľ je v registroch povolená práca s INF súbormi:

  • Verzie pred Windows XP
AutoRun príkaz je načítaný, analyzovaný a inštrukcie sú následne vykonané bez akéhokoľvek zásahu užívateľa.
Zavedenie automatického prehrávania.
Zariadenie typu DRIVE_CDROM (CD-ROM mechanika) dovoľuje Automatické prehrávanie, aj keď nie je súbor autorun.inf nájdený.
Disk typu DRIVE_REMOVABLE nepoužíva súbory autorun.inf. Všetky vymeniteľné média sú spracované Automatickým prehrávaním.
  • Windows XP Service Pack 2 a vyšší (plus Windows Vista)
AutoRun príkaz bude jednou z možností v rámci dialógu Prehrať automaticky. Príkaz musí byť spárovaný s kľúčom, inak je AutoRun vynechaný.
Príkazy AutoRunu sú vykonávané automaticky na akomkoľvek type jednotky. Všetky príkazy sú vykonané v rámci Automatického prehrávania, ktoré v predvolenom nastavení zobrazí užívateľovi príslušné dialógové okno.
Príkazy AutoRunu sa dajú zadať iba pre médiá CD/DVD. Pre ostatné jednotky sú povolené iba kľúče label (popis) a icon (ikona).

Jednoduchý príklad[upraviť | upraviť zdroj]

Tento súbor autorun.inf určuje súbor setup.exe ako spúšťač aplikácie (pri aktivácii AutoRunu). Prvá ikona uložená v súbore setup.exe bude reprezentovať jednotku v Prieskumníkovi Windows:

[autorun] 
open=setup.exe 
icon=setup.exe,0
label=Moje inštalačné CD


Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Autorun.inf na českej Wikipédii.