Avienus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Avienus, podľa nápisu z Bulla Regia celým menom Postumius Rufius Festus Avienus, (4. storočie) bol rímsky básnik, jeden z autorov patriacich k literárne činnej a vzdelanej aristokracie neskorej antiky.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Avienus sa narodil v meste Volsinie v Etrúrii ako príslušník popredného aristokratického rodu Rufiov Festov. Dosiahol najvyššie štátne pocty vrátanej dvojnásobného konzulátu. Stýkal sa s ďalšími významnými príslušníkmi rímskej nobility vrátane vplyvného rodu Symmachov. Pretože v Avienovom diele chýbajú akékoľvek zmienky o náboženstve, predpokladá sa, že mohol byť stúpencom agnostizmu, ktorý sa rozšíril na konci antiky medzi nekresťanskou aristokraciou.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Avienova básnická tvorba spadá ako celok do kategórie didaktickej poézie. Charakterizuje ju predovšetkým záujem o prírodné vedy – geografiu a astronómiu. Preložil do latinčiny grécku didaktickú skladbu Fainomena (Nebeské javy) od Arata zo Solu a sám zložil dve ďalšie skladby – v hexametroch písanú Descriptio orbis terrae (Popis sveta) a v jambických trimetroch zloženú Ora maritima (Morské pobrežie).

Descriptio bolo inšpirované gréckymi didaktickými prozaickými skladbami typu periegesis, ktoré sa objavujú v gréckej literatúre od archaických čias a predstavovali najstaršie diela zemepisného charakteru vôbec. Konkrétnou Avienovou predlohou bola pravdepodobne kniha Periegesis alexandrijského učenca Dionysia Periegeta. Z Avienovej verzie sa dochovala iba prvá kniha, ktorá napovedá, že autorove prebásnenie nebolo úplne najšťastnejšie.

Predmetom básne Ora maritima je, podobne ako v prípade Descriptio, zemepisný popis krajov ležiacich na morskom pobreží. Rovnako ako iné Avienove diela, aj tento kúsok vychádza zo staršej predlohy, v tomto prípade materiálu nazývaného periplus, teda popisu putovania po mori, akéhosi námorníckeho variantu geografického periegesis. I v tomto prípade nie sú literárne kvality diela práve najvyššie, nehovoriac o ich faktickej hodnote. Avienus napríklad úplne vynecháva niektoré významné pobrežné mestá (Emporium) a uvádza málo významné osady (Barcelona, Tarragon), najskôr kvôli ich významnej minulosti. Je zrejmé, že išlo o dielo určené pre vzdelané publikum a nie pre cestovateľov, ktorí by sa podľa neho mohli orientovať.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • CONTE, Gian Biagio. Dějiny římské literatury. Preklad Dagmar Bartoňková et al. Vyd. 1. Praha : KLP, 2003. 790 s. ISBN 80-85917-87-4.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Avienus na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).