Bílá voda (prírodná rezervácia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bílá voda
prírodná rezervácia
Ponor Nová rasovna v PR Bílá voda
Štát Česko Česko
Región Juhomoravský kraj
Okres Okres Blansko
Lokalita Holštejn a Lipovec
Nadmorská výška 460 – 510 m n. m.
Súradnice 49°24′1.8″S 16°46′36.5″V / 49,400500°S 16,776806°V / 49.400500; 16.776806
Rozloha 31,6966 ha
Vznik 19. apríl 1990[1]
 - Vyhlásil Okresný národný výbor Blansko
Správa CHKO Moravský kras
Kód AOPK ČR 1186
Česko: Bílá voda
Bílá voda
Poloha na mape Česka
Wikimedia Commons: Bílá voda (nature reserve)
Webová stránka: Biolib.cz
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Bílá voda je prírodná rezervácia č. 1186 v okrese Blansko na katastrálnom území obcí Holštejn a Lipovec. Orgánom ochrany je Správa CHKO Moravský kras. Geomorfologicky patrí Drahanskej vrchovine.

Ochrana[upraviť | upraviť zdroj]

Chránené je ponorné krasové Holštejnské údolie potoka Biela voda južne od obce Holštejn s krasovými javmi na Suchdolských plošinách (Holštejnská jaskyňa, jaskyne Hladomorňa, ponor Nová rasovna a ďalšie). Na vysokej vápencovej skale bol okolo roku 1268 vybudovaný hrad Holštejn. Jaskyňa Hladomorňa, nachádzajúca sa priamo pod hradom, s ním bola spojená podzemnou chodbou a bola využívaná ako väzenie.

Predmetom ochrany je geomorfologicky cenné krasové územie v devónských vápencoch s ponorným poloslepým krasovým údolím s prirodzenými lesným porastami a výskytom chránených a ohrozených druhov rastlín a živočíchov. Územie je silne turisticky exponované, čiastočne je povolené horolezectvo a amatérska speleológia.

Prírodné pomery[upraviť | upraviť zdroj]

Geológia[upraviť | upraviť zdroj]

Údolie je vytvorené vo vilémovických vápencoch severnej časti Moravského krasu s ponormi Bílé vody v Novej a Starej rasovne a početnými jaskyňami (Špirálová, Piková dáma, 13C, Lidomorna, Holštejsnká, Nezaměstnaných). Zastúpené sú aj povrchové javy (škrapy, závrty, hrebenáče). Nad vápencami sú usadeniny pleistocénu.

Flóra[upraviť | upraviť zdroj]

V prirodzenom stromovom poschodí prevažuje buk lesný, ďalej je to hrab obyčajný, jaseň štíhly, javor horský jedľa biela, jelša lepkavá, vzácnym je tis obyčajný. V bylinnom poschodí je zastúpený čarovník alpínsky, hrachor jarný, pečeňovník trojlaločný, prilbica žltá, zádušník brečtanovitý, prvosienka jarná, pľuzgiernik krehký, slezinník červený, mednička jednokvetá, lipkavec marinkový, čerkáč peniažtekový alebo zvonček broskyňolistý.

Fauna[upraviť | upraviť zdroj]

Z motýľov je tu mora stromová, piadivka lipová alebo piadivka klenová, v potoku je zastihnuteľný rak riečny, zriedkavo bola pozorovaná vretenica severná, v jaskyniach zimuje podkovár malý, netopier veľký alebo netopier fúzatý, z vtákov hniezdia v rezervácii pôtik kapcavý, výr skalný a krkavec čierny.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Stránky AOPK ČR [online]. [Cit. 2014-10-17]. Dostupné online. (po česky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bílá voda (přírodní rezervace) na českej Wikipédii.