BEAR

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Berkeley Aerial Robot (BEAR) je projekt, ktorý vznikol v roku 1996.

Neskôr ho začala finančne podporovať agentúra Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Cieľom výskumu je vytvorenie robotickej helikoptéry, schopnej samostatného letu.

Projekt používa modely helikoptér, ktoré dokážu samostatne letieť, bez toho, aby boli riadené človekom. Vedcom sa podarilo úspešne realizovať testy, v rámci ktorých helikoptéry projektu BEAR dokázali letieť vedľa seba, navzájom kontrolovali svoje rozostupy a dodržiavali letový plán. uskutočnené boli aj pokusy, v rámci ktorých dokázali letieť podľa letového plánu a vyhýbať sa prekážkam zaznamenaným na mape, ako aj tým, ktoré sa neplánovane dostali do ich letovej dráhy. Helikoptéry dokázali vyhýbacie manévre samostatne naplánovať a vykonať.

Výsledky výskumu poslúžia armáde, ale aj civilnému sektoru, napríklad na prepravu pomoci do oblastí postihnutých prírodnými katastrofami, ťažko dostupných, nebezpečných apod. Výsledky výskumu by rada využila armáda a tá podobné projekty štedro financuje, helikoptéra by sa však dala využiť aj v civilnom sektore, napríklad na prepravu pomoci do oblastí ťažko prístupných, postihnutých prírodnými katastrofami a pod.