BL Lacertae

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

BL Lacertae je vysoko premenlivé galaktické jadro alebo aktívna galaxia, o ktorej sa pôvodne myslelo, že je to nepravidelná premenná hviezda v našej Galaxii. Preto dostala v roku 1941 označenie ako premenná hviezda. V roku 1968 bol objekt identifikovaný ako jasný a premenlivý rádiový zdroj.

Je to veľmi vzdialená obria eliptická galaxia s kompaktným a divoko premenným jadrom, ktoré obklopuje slabé difúzne halo. Žiari na všetkých vlnových dĺžkach. Jej žiarivosť niekedy vzrastie na niekoľko týždňov 10- až 100-krát. Ide o objekt podobný kvazarom, zdrojom jej žiarivosti je pravdepodobne obria čierna diera s hmotnosťou niekoľko miliónov hmotností Slnka. BL Lacertae sa stal prototypom podobných objektov, ktorým sa bežne hovorí blazary alebo lacertidy. Dnes ich poznáme asi 50. Rozdiel medzi kvazarmi a blazarmi spočíva v hostiteľskej galaxii. Zatiaľčo objekty typu BL Lacertae sú obrie čierne diery v eliptických galaxiách, kvazary sú obrie čierne diery v špirálových galaxiách. Nesmierne množstvo žiarenia z malých kompaktných jadier kvazarov a blazarov dokáže uvoľniť len gravitácia obrích čiernych dier v strede ich jadra. BL Lac sa nám na oblohe javí ako bežná slabá hviezda s jasnosťou 14 magnitúd, pričom jej absolútna magnitúda je -22,9.

Rovníkové súradnice[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • PLAUCHOVÁ, Jana. Súhvezdia od Andromedy po Žirafu. Redakcia Eduard Koči; ilustrácie Peter Zimnikoval; Beata Zimnikovalová, Michal Mojžiš, Tibor Krátky. prvé vyd. Hurbanovo : Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo, 2023. 592 s. ISBN 978-80-89998-357. Kapitola Jašterica, s. 309.