Bacúšsky potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bacúšsky potok
potok
Zdrojnica Čertova svadba, Nízke Tatry
Ústie Hron, Bacúch
Dĺžka 8,5 km
Povodie Hron
Rád toku III.
Hydrologické poradie 4-23-01-047
Číslo recipienta 4-23-01-4008
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Bacúšsky potok je potok na Horehroní, na území okresu Brezno.[1] Je to pravostranný prítok Hrona, meria 8,5 km a je tokom III. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Nízkych Tatrách, v podcelku Kráľovohoľské Tatry, na južnom svahu Čertovej svadby (1 463,0 m n. m.), v oblasti Lenivej, v nadmorskej výške cca 1 325 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Na hornom toku tečie východným smerom, zľava priberá prítok z juhovýchodného svahu Čertovej svadby, sprava z oblasti Kriváňa a preteká Krškovou dolinou. Tu priberá viaceré prítoky: ľavostranný z východného svahu Čertovej svadby, pravostranný spod Vrchbánskeho grúňa (1 434,8 m n. m.), ľavostranné zo Štefánkovej a spod Bacúšskeho sedla (1 319 m n. m.) a pravostranný zo severovýchodného svahu Vrchbánskeho grúňa. Potom sa stáča na juhovýchod, zľava priberá významný prítok odvodňujúci Ramžovú a Sokoliu dolinu, stáča sa na juh a pokračuje Bacúšskou dolinou. Z pravej strany priberá Kriváň, zľava prítok z juhozápadného svahu Javorinky a napája Bacúšsky tajch. Napokon vstupuje do Horehronského podolia, do podcelku Heľpianske podolie, na asi 800 metrovom úseku sa vetví na dve ramená, preteká obcou Bacúch a stáča sa na juhovýchod. V obci priberá dva pravostranné prítoky z juhovýchodných svahov Bielej skaly (1 250,1 m n. m.) a juhovýchodne od obce ústi v nadmorskej výške približne 566 m n. m. do Hrona.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-09-10]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-09-10]. Dostupné online.