Thajský baht

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Baht)

Thajský baht alebo baht je národná mena Thajska. Jeho kód podľa ISO 4217 je THB, jedna stotina sa nazýva „satang“. Do obehu prenikol v roku 1928, kedy nahradil dovtedy používaný tikal.

Mince a bankovky[upraviť | upraviť zdroj]

Platné mince, ktoré sa dnes v Thajsku používajú, sa razia v nominálnych hodnotách 1, 5, 10, 25, 50 satangov a ďalej 1, 2, 5, 10 bahtov. Bankovky v obehu majú nominálne hodnoty 20, 50, 100, 500, 1000 bahtov.

Mince najnižších hodnôt (1, 5 a 10 satangov) sa už v obehu takmer nevyskytujú, napriek tomu zostávajú zákonným platidlom. Okrem základnej série mincí existuje aj mnoho verzií mincí 1, 2, 5 a 10 bahtov, ktoré boli vydané so zmeneným výzorom ako pamätné obežné mince. Tieto mince majú zhodné parametre ako štandardné mince, možno s nimi platiť.

Na averznej strane všetkých bankoviek je vyobrazený súčasný thajský kráľ Pchúmipchón Adundét v generálskej uniforme, na reverznej strane sú vyobrazení bývalí thajskí králi. Mince majú na averznej strane vyobrazených tunajších kráľov (čiže v obehu sú aj staršie mince, na ktorých sú podobizne bývalých kráľov), reverzné strany mincí nesú vyobrazenia tunajších chrámov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Thajský baht na českej Wikipédii.