Baldur’s Gate (hra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Baldur’s Gate
Základné informácie
Autor/VývojárBioWare
VydavateľBlack Isle Studios, Interplay
SériaBaldur’s Gate
EngineInfinity Engine
Dátum vydania1998
ŽánerRPG
MódSingleplayer
PlatformaPC (Windows 95, Mac OS)
Médium5 CD
Minimálne požiadavky166 MHz procesor, 16 MB RAM, 2 MB Grafická karta, DirectX® 5.0, 300 MB HDD, 4x CD-ROM
Vstupklávesnica, myš

Pozri aj Videoherný portál

Baldur’s Gate (skrátene BG alebo BG1) je počítačová hra žánru RPG odohrávajúca sa vo fantasy svete Dungeons and Dragons – Forgotten Realms. Je prvou časťou série rovnakého názvu. Vyvinutá bola spoločnosťami BioWare a Black Isle Studios (divízia spoločnosti Interplay Entertainment).

Všeobecné informácie[upraviť | upraviť zdroj]

Hra využíva modifikované pravidlá druhého vydania Advanced Dungeons and Dragons. Prebieha v reálnom čase s možnosťou pozastavenia v ľubovolnom čase alebo pri konkrétnej udalosti (napríklad: nepriateľ/pasca v dohľade, postava napadnutá/zranená, zbraň nepoužiteľná, nepriateľ zabitý…). Taktiež existuje možnosť hrania na kolá, keď sa hra automaticky zastavuje v pravidelných intervaloch. Počet ovládaných postáv je obmedzený na šesť (hlavná postava a päť ďalších členov družiny – pôvodne NPC).

Príbeh sa odohráva na kontinente Faerún, na Pobreží Mečov (Sword Coast) južne od mesta Baldur’s Gate. Na začiatku slabá a neskúsená skupina dobrodruhov cestuje krajinou, spĺňa rôzne úlohy a zabíja príšery. Postupne takto získava skúsenosti a lepšie vybavenie.

Meno hlavnej postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Keďže pohlavie, výzor, povolanie a vlastnosti hlavného predstaviteľa závisia na výbere samotného hráča, nie je možné určiť jeho/jej meno. V novelách sa nazýva Abdel Adrian, v hráčskej komunite je často nazývaný Charname, ako skratka od anglického výrazu charakter name – meno postavy.

Úvod[upraviť | upraviť zdroj]

Hra sa začína citátom:

„He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster… when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you…“ (Friedrich Nietzsche – Beyond Good and Evil)

Vo voľnom preklade: „Ten, kto bojuje s príšerami by si mal dávať pozor, aby sa jednou sám nestal… ak dlho hľadíš do priepasti, tá rovnako hľadí do teba…“

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Postava hráča a jeho/jej priateľka z detstva menom Imoen vyrastajú pod patronátom mága Goriona. Žijú v pevnosti Candlekeep, južne od mesta Baldur’s Gate. Onedlho sa ale začnú diať čudné veci na Pobreží mečov: produkcia železnej rudy sa zastaví a vyrobené predmety zo železa sa veľmi ľahko lámu. Na okolí sa taktiež objavia rôzny zločinci a banditi. Niektorí z nich sa pokúsia zabiť aj samotného hráča. Gorion zo strachu o hráčov život rozhodne opustiť Candlekeep, a utiecť na bezpečné miesto. V noci sú však prepadnutý skupinou banditov. Gorion je zabitý vodcom bandy po tom, ako odmietne vydať hráča do jeho rúk. Hráč sa nasledujúce ráno stretne s Imoen, ktorá ich sledovala po celý čas.

Do Candlekeep sa vrátiť nemôžu, a brány mesta Baldur’s Gate sú zatvorené kvôli obavám z nájazdu banditov. Hráč sa stretne s ďalšími dobrodruhmi, a spoločnými silami nájdu v baňu Nashkel. Práve tam koboldi znečisťujú železnú rudu chemikáliami, ktoré spôsobujú jej lámavosť. Skupina však nájde aj dokumenty naznačujúce súvislosť medzi záškodnými koboldmi a organizovanými skupinami lúpežníkov. Zdá sa, že existuje tajný tábor, odkiaľ sa koordinujú všetky prepady a lúpeže železa. V dokumentoch nájdu aj odkazy na tajomnú organizáciu, nazývanú Železný trón (Iron Throne), ktorá tieto aktivity organizuje a financuje. Pomaly ale isto preberá moc nad Pobrežím mečov zhromažďovaním kvalitného železa (zbraní) v lese Cloakwood. Zničením tejto základne sa vplyv banditov v okolí mesta Baldur’s Gate zoslabne natoľko, že vstup do mesta je znovu voľný. Hlavný stan Železného trónu je práve v tejto metropole, preto sa skupina vydá práve tam.

V samotnom meste sa hráč stretne s vojakom spoločenstva Planúca päsť (Flaming Fist), na žiadosť ktorého sa musí vrátiť do Candlekeepu, kde má zistiť podrobnosti o schôdzke vrchných predstaviteľov Železného trónu. Po návrate hráč zistí, že mesto v ktorom vyrastal sa celkom zmenilo. Účastníkov tajnej schôdzky nájdu mŕtvych, a z viacnásobnej vraždy obvinia práve hráča a jeho družinu. Tí utečú cez tunely rozprestierajúce sa pod mestom. Tu ich napádajú rôzne príšery a démoni, ktorí podľa všetkého čiastočne prevzali vládu nad mestom. Po návrate do Baldur’s Gate sa ich situácia ešte zhorší, keď družinu obvinia z vraždy predstaviteľa Planúcej päste. Až do vyriešenia celej záhady sa preto musia skrývať pre strážcami hliadkujúcimi v meste.

V rozuzlení príbehu vysvitne, že za všetkým stojí osoba menom Saverok, a že organizácia Železného trónu bola len bábkou v jeho rukách. Vytváraním napätia, politického ako aj v dôsledku nedostatku surovín, medzi veľkomestom Amn na juhu a Baldur’s Gate chcel vyvolať ozbrojený konflikt obrovských rozmerov. Toto krviprelievanie by slúžilo na znovuzrodenie Pána Vrážd, hrôzostrašného Bhaal-a. Na konci hráč taktiež zistí, že on/ona a Saverok sú nevlastní súrodenci, Bhaalove deti. V poslednom boji Saverok a jeho velitelia zahynú, a týmto sa zažehná nebezpečenstvo vypuknutia vojny na Pobreží mečov.

V záverečnej animácii sa dozvedáme, že hoci niekoľko Bhaalových potomkov padlo v boji, mnohí z nich sú stále nažive. V budúcnosti je možné očakávať ďalšie ozbrojené konflikty medzi nimi o výsadu posledného dieťaťa, a to stať sa novým Pánom vrážd.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1999 bola nominovaná na cenu „Najlepší interaktívny produkt“ na Golden Satellite Award.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Baldur's Gate na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]