Ball chair

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ball Chair

Ball Chair (slovensky guľatá stolička) bol návrh stoličky od fínskeho dizajnéra Eera Aarnia z roku 1966.

Návrh[upraviť | upraviť zdroj]

Ball Chair alebo Globe Chair, ako sa tiež niekedy nazýva, bola navrhnutá s použitím najjednoduchšej geometrickej formy – gule. Eero Aarnio odrezaním časti gule a jej zafixovaním v jednom pevnom bode, dospel k pozoruhodnému výsledku: podarilo sa mu vytvoriť stoličku pomerne nekonvenčného tvaru.

Stolička Ball Chair podľa jej autora predstavuje „priestor v priestore“ s útulnou a tichou atmosférou, ktorá dáva človeku akýsi súkromný priestor na odpočinok, či telefonovanie. Vďaka možnosti otáčania okolo vlastnej osi sa výhľad von môže meniť a tým nevylučuje človeka z okolitého prostredia. Naopak, vzniká tu symbióza medzi priestorom v stoličke a priestorom okolitého sveta.

Múzeum Vitra Design poznamenáva v brožúre o stoličke „Ball chair“: "Je to niečo medzi kusom nábytku a kusom architektúry a zároveň stelesňuje mobilitu a stabilitu." Miniatúru tejto stoličky možno nájsť v obchode „Vitra design museum“.

Po presťahovaní do svojho prvého domu chýbala Eerovi Aarniovi dostatočne veľká stolička. Rozhodol sa preto jednu vytvoriť podľa vlastných predstáv. Bolo to v čase, keď pracoval ako dizajnér na voľnej nohe, v roku 1962.

Výroba prototypu[upraviť | upraviť zdroj]

Po niekoľkých pokusoch si Aarnio uvedomil, že tvar stoličky sa tak zjednodušil, že sa začal pozoruhodne podobať na guľu. Keďže jeho cieľom sa stalo vytvorenie gule, nesmel zabudnúť na to, že kreslo musí byť možné preniesť cez dvere. Prvý prototyp novej stoličky vytvoril sám pomocou vnútornej a vonkajšej formy, ktoré vyplnil lepenkou, pokryl mokrým papierom a nakoniec zalaminoval sklenenými vláknami. Potom vložil čalúnenie a primontoval nohu. Nakoniec nainštaloval na vnútornú stenu červený telefón. Už chýbalo len pomenovanie a vďaka jej špecifickému tvaru – gule, zrodil sa názov Ball Chair. Takto vznikla jedna z najpozoruhodnejších stoličiek v histórii nábytku 20. storočia. Táto prvá ručne vyrobená stolička ešte stále stojí v Aarniovom dome.

Pri návšteve u Eera si tento prototyp všimli dvaja mladí manažéri z firmy Asko. Zaujal ich natoľko, že sa rozhodli pokúsiť sa o jeho komerčnú výrobu. Trvalo však nakoniec ešte niekoľko rokov, kým sa stolička dostala do výroby. V roku 1966 bola stolička Ball chair predstavená na medzinárodnom veľtrhu nábytku v Kolíne nad Rýnom, kde sa stala senzáciou veľtrhu. Znamenalo to medzinárodný úspech pre jej autora a základ pre celú líniu návrhov interiérových doplnkov zo sklenených vlákien.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]