Bambucké maslo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bambucký strom

Bambucké maslo (iné názvy: maslo z maslovca, maslovcové maslo, maslo z orieškov maslovca, maslo z maslovcových orieškov)[1] je tuk žltej až slonovinovej farby, ktorý sa získava z orechov Bambuckého stromu (Vitellaria paradoxa ) Je to triacylglycerol, zložený najmä z kyseliny stearovejkyseliny olejovej. Má široké využite v kozmetike a v potravinárstve. Názov bambuckého masla (angl. „shea butter“) pochádza zo slova s´í, čo je meno tohto stromu v jazyku Bambara v Mali.[2] Vo francúzštine sa zas bambucké maslo označuje ako „karité“, čo je odvodené od slova ghariti, senegalského výrazu pre bambucký strom (konkrétne z jazyka wolof).[3]

Výroba[upraviť | upraviť zdroj]

Proces výroby bambuckého masla je nasledovný:[4]

  1. Lúpanie. Najskôr sa odstráni vonkajšia dužina plodu. Získa sa tak orech, ktorý je zdrojom bambuckého masla. Ten je potrebné oddeliť od škrupiny. Túto činnosť zväčša vykonávajú rôzne africké spoločenstvá žien, ktoré spoločne tlčú škrupiny orechov kameňmi.
  2. Drvenie. Aby bolo možné získať bambucké maslo, orech je potrebné rozdrviť. Takto získané rozdrvené jadrá sa pražia.
  3. Praženie. Praženie orechov prebieha na otvorenom ohni. Je to veľmi ťažká práca, keďže sa vykonáva na priamom slnku a v dyme. Vzniknuté maslo je potrebné navyše neustále miešať, aby nezhorelo. V tomto kroku získava bambucké maslo svoju jemnú dymovú vôňu.
  4. Miešanie. Získané rozdrvené a opražené jadrá sa nakoniec miešajú na hladkú pastu. Do nej sa pridáva voda a pasta sa ešte rozmieša rukami.
  5. Oddelenie masla. Pridaná voda má za následok jednoduchšie oddelenie masla. To vypláva na povrch v štruktúre podobnej tvarohu. Maslo sa zozbiera a prebytočná voda sa vytlačí. Následne sa získané maslo taví na otvorenom ohni a odparí sa z neho zostatková voda.
  6. Konečné spracovanie. V poslednej fáze má maslo zlatožltú alebo krémovú farbu. Nechá sa na chladnom mieste stuhnúť do želaného tvaru.
Kde sa vyrába najviac bambuckého masla

Zloženie[upraviť | upraviť zdroj]

Bambucké maslo je zložené z nasledujúcich mastných kyselín:[5]

Zastúpenie jednotlivých mastných kyselín sa líši podľa územia, z ktorého sa konkrétne maslo získava. Okrem mastných kyselín obsahuje bambucké maslo aj vitamíny A a Efenoly, ktoré majú antioxidačné účinky.[chýba zdroj]

Použitie a vlastnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Bambucké maslo sa hojne využíva najmä v kozmetike, a to ako samostatný produkt, alebo ako súčasť mnohých kozmetických výrobkov (lesky na pery, hydratačné krémy a emulzie, vlasové balzamy a kondicionéry...). Obľúbené je aj pri výrobe mydiel, keďže obsahuje čistiace zložky. Bambucké maslo sa taví pri telesnej teplote a dobre sa vstrebáva do pokožky. Pleti dodáva hydratáciu a premasťuje ju. Lieči však aj kožné problémy, ako sú psoriáza, akné a jazvy po poranení, či kozmetické problémy ako striecelulitída.[chýba zdroj]

Keďže má bambucké maslo protizápalové, zvláčňujúce a zvlhčujúce vlastnosti, je častou prísadou liečivých mastí.[chýba zdroj] Má tiež schopnosť absorbovať ultrafialové žiarenie a preto sa používa aj ako slabší opaľovací krém.[chýba zdroj]

Orechy z ktorých sa získava bambucké maslo

Bambucké maslo je obľúbené aj ako kadernícky vosk. Vlasom dodáva lesk a hydratáciu, čím zlepšuje ich kvalitu a vzhľad. Pred slnečným žiarením chráni nielen pokožku, ale aj vlasy. Tie dokáže chrániť aj pri nadmernom fénovaní, kulmovaní, či žehlení. V niektorých afrických krajinách sa používa aj na ochranu tradičných drevených afrických hudobných nástrojov a na zvýšenie odolnosti dreva, z ktorého sú vyrobené. Známa je aj výroba sviečok z bambuckého masla.

Bambucké maslo je obľúbené aj v kuchyni, kde sa používa na varenie. Občas sa používa aj pri výrobe čokolády, a to ako náhrada kakaového masla.

Typy a klasifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

Existuje viacero typov bambuckého masla. Agentúra Spojených štátov pre medzinárodný rozvoj, Gasselte Consulting a mnoho iných spoločností navrhlo klasifikačný systém, ktorý ho delí na 5 typov:[6]

  • A – surové nerafinované bambucké maslo extrahované vodou
  • B – rafinované bambucké maslo
  • C – vysoko rafinované bambucké maslo extrahované rozpúšťadlami
  • D – najnižšia úroveň kvality bambuckého masla bez nečistôt (kontaminantov)
  • E – bambucké maslo s nečistotami (kontaminantmi)

Bežne sa užívajú typy A, B a C, z ktorých najkvalitnejšie je bambucké maslo typu A. To má slonovinovú až sivasto žltú farbu a silnú orechovú vôňu, čím sa líši od všetkých ostatných typov. Odporúča sa používať práve typ A bambuckého masla, pretože ostatné typy môžu rafináciou stratiť až 95% obsahu účinných látok.[chýba zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. VANČOVÁ, Iveta. Bambucké maslo. Kultúra slova, 2005, roč. 39, čís. 3, s. 173 - 174. Dostupné online [cit. 2014-06-24]. ISSN 0023-5202.
  2. "Reference.com Dictionary Entry". Retrieved 25 August 2012.
  3. Goreja, W. G. (2004). "Chapter 2". Shea Butter: The Nourishing Properties of Africa's Best-Kept Natural Beauty Secret. TNC International. p. 5. ISBN 9780974296258
  4. Yézouma Coulibaly, Stéphane Ouédraogo and Nathalie Niculescu. "Experimental Study of Shea Butter Extraction Efficiency Using A Centrifugal Process". Asian Research Publishing Network.
  5. Davrieux, F., Allal, F., Piombo, G., Kelly, B., Okulo, J. B., Thiam, M., Diallo, O. B. & Bouvet, J.-M. (2010). "Near Infrared Spectroscopy for High-Throughput Characterization of Shea Tree (Vitellaria paradoxa) Nut Fat Profiles. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58, 7811-7819."
  6. United States Agency For International Development, October 2006. "Buying and Selling Shea Butter: A Marketing Manual for West Africa Archivované 2020-08-07 na Wayback Machine"