Banff National Park

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Canadian Rocky Mountain Parks*
Lokalita Svetového dedičstva UNESCO

Jazero Moraine v Národnom parku Banff
Štát Kanada Kanada
Typ prírodná
Kritériá vii, viii
Identifikačné č. [UNESCO 304]
Región** Severná Amerika
História zápisu
Zápis 1984  (8. zasadnutie)
* Názov ako je zapísaný v zozname Svetového dedičstva.
** Klasifikované regióny podľa UNESCO.

Banff National Park (Národný park Banff) je národný park v kanadskej provincii Alberta. Park má rozlohu 6 641 km², vďaka čomu patrí k najrozľahlejším na svete.[1] Spolu s ďalšími parkmi v Skalnatých vrchoch patrí od roku 1984 do zoznamu Svätového dedičstva UNESCO.[1]

Pôvodnými obyvateľmi parku sú Indiáni z kmeňa Stoney. Imigranti ho objavili až v polovici 18. storočia. Národným parkom sa územie stalo v roku 1930.

Hlavným prírodným prostredím sú hory, príroda tu je z prevažnej väčšiny nedotknutá človekom, okrem dvoch miest – Banff a Lake Louise.

Počasie[upraviť | upraviť zdroj]

Najvhodnejším mesiacom pre návštevu je júl. Teploty tu dosahujú maximum – príjemných dvadsať stupňov. V zime je tu veľmi chladno a celé územie je pokryté snehom. Aj v lete niektoré špičky najvyšších vrchov nerozmŕzajú a snehová čiapka ich pokrýva celoročne.

Turistika[upraviť | upraviť zdroj]

Park obľubujú predovšetkým milovníci prírody, hlavne zvierat. Žijú tu losy, soby, jelene, kamzíky, medvede alebo kojoti. Miestna príroda je vhodná na pozorovanie najrôznejších druhov vtákov.

V parku sa dá pohybovať po mnohých turistických chodníkoch, ktoré vedú priamo z mestečiek Banff alebo Lake Louise. Možno organizovať aj náročnejšie vysokohorské túry. Terén sa využíva i na náročnú cykloturistiku.

V oblasti boli objavené aj horúce minerálne pramene. Sú v jaskyni menom Cave and Basin National Historic site. Je tu vybudované aj múzeum a golfové ihrisko The Fairmont Banff Springs.

V parku je trinásť kempov.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Najvhodnejším dopravným prostriedkom je automobil. Z Calgary je park vzdialený cez hodinu jazdy; na vozovke sa pomerne často vyskytujú veľké zvieratá. Z Calgary alebo z Vancouveru je možné objednať okružnú jazdu parkom autobusom. Inak sem jazdia pravidelné autobusové linky spoločnosti Greyhound z miest v provinciách Alberta a Britská Kolumbia.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Banff National Park of Canada [online]. Gatineau, Quebec: Parks Canada, [cit. 2011-03-31]. Dostupné online. (angličtina)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]