Barokový cintorín v Střílkách

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Barokový cintorín v Střílkách

Baroknivý cintorín v Střílkách je jedinečná a významná pamiatka svojho druhu z obdobia baroka v strednej Európe. Nachádza sa v obci Střílky v okrese Kroměříž.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Cintorín sa rozprestiera v hornej časti obce na vyvýšenine oproti kostolu. Je ohraničený masívnym pieskovcovým múrom. V rokoch 1730 – 1743 ho dal postaviť Antonín Amand Petřvaldský z Petřvaldu. Za autora je pokladaný staviteľ Ignác Josef Cyrani z Bolleshausu. Je štvorcového pôdorysu s vykrojenými rohmi s rozlohou takmer 2 000 m². Dvojramenné schodište vedie na vstupnú plošinu so sochou anjela smrti v nadživotnej veľkosti. Pod plošinou je krypta. V zadnej časti cintorína stojí pohrebná kaplnka pod ktorou sú ďalšie dve krypty, v ktorých sú pochovaní členovia grófskeho rodu Künburgovcov. Cintorín je vyzdobený sochami od Gottfrieda Fritscha, niektoré vytvoril jeho brat Josef Antonín. Súsošia na pravej strane cintorínskeho múra znázorňujú ľudské cnosti, na ľavej strane sú neresti. Ďalej sú tu štyri kamenné vázy, pred kaplnkou stoja dve sochy anjelov v nadživotnej veľkosti.

Premyslený odvodňovací systém cintorína umožňuje rýchlejšie tlenie pochovaných tiel.

Opravy[upraviť | upraviť zdroj]

Cintorín bol vysvätený 12. mája 1743. Opravy prebehli v rokoch 1872 a 1896. Kvôli zosunutiu ľavého zadného múru bol opravovaný v rokoch 1927 a 1928 a od tej doby chátral. Rekonštrukcia začala v roku 1998, vzniklo aj občianske združenie Za záchranu hřbitova ve Střílkách. V roku 2001 bolo ukradnutých 10 vzácnych sôch. Pri ešte trvajúcej rekonštrukcii bolo opravené schodisko, balustrády a múry. Ukradnuté sochy nahradili ich kópie.

Cintorín bol slavnostne znovuotvorený 7. júna 2008, v roku 2010 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Barokní hřbitov ve Střílkách na českej Wikipédii.