Basarab I.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Basarab I. Valašský

Basarab I., zvaný Zakladateľ (po rumunsky: Basarab I Întemeietorul) († 1352) bol knieža a zakladateľ Valašského kniežatstva.

Balkánsky polostrov v roku 1340.

Etymológia[upraviť | upraviť zdroj]

V kumánčine jeho meno znamená Otec Kráľ a vzniklo z dvoch slov basar (po slovensky: vládnuť) a aba (po slovensky: otec). V neskoršom období 19. storočia Bogdan Petriceicu Hasdeu prišiel na iný výklad tohto slova; ban (po slovensky: vládca) a dácke slovo saraba (po slovensky: hlava), čo dodnes v niektorých oblastiach Rumunska znamená slovo sarâmb. Toto sa však historikmi nepotvrdilo, navyše Viedenská ilustrovaná kronika jasne popisuje slovo Basarab ako rumunské slovo.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Basarab I. sa stal vazalom Uhorska, ale v rokoch 1324 - 1325 voči uhorskému kráľovi povstal. V dokumente vydanom Karolom I. zo dňa 26. júla 1324 sa Basarabovi I. hovorí náš sedmohradský vojvoda“[1] a takmer o rok neskôr v dokumente zo dňa 18. júna 1325 sa už o ňom hovorí ako o „sedmohradskom Basarabovi, nehodnom nosiť kraľovskú svätú korunu“[2].

Vyhratou bitkou pri Posade v roku 1330, zdokumentovanou vo Viedenskej ilustrovanej kronike si zabezpečil nezávislosť Valašského kniežatstva od Uhorska.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Woiuodam nostrum Transalpinus, Vasary, str. 150.
  2. Bazarab Transalpinum sancte regie corone infidelem, Vasary, str. 150.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]


Basarab I.
Vladárske tituly
Predchodca
Thocomerius
knieža
13101352
Nástupca
Nicolae Alexandru