Baset (pes)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Basset Hound)
Baset

Krajina pôvodu Francúzsko
FCI kód 6/1.3/163
Štandardy FCI
Výška 33 cm (suky)
38 cm (psy)
Hmotnosť 23-29 kg
Pôvodné určenie lovecký pes
Terajšie určenie lovecký pes, spoločník
Názov v krajine pôvodu Basset Hound
Synonymá
Zaužívaná skratka BH
Zoznam psích plemien
Psí portál

Baset je krátkonohé poľovnícke plemeno psa uznané v FCI pod číslom 163.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Plemeno vzniklo koncom 16. storočia vo Francúzsku. Spolu s plemenom Svätohubertský pes a ďalšími podobnými plemenami patrí medzi farbiare.

Názov baset pochádza z francúzskeho slova bas, čo znamená nízky. Črty hlavy baseta a ostrý čuch naznačujú, že sa toto plemeno vyvinulo z trpasličej mutácie anglického farbiara. Baset sa objavil vo Veľkej Británii až v 2. polovici 19. storočia.

V roku 1875 ho predstavili na výstave psov vo Wolverhamptone. V roku 1883 sa vytvoril klub priaznivcov baseta. Nadšenou obdivovateľkou basetov bola kráľovná Alexandra, manželka Eduarda VII. a pravidelne sa s nimi zúčastňovala na výstavách. Jeden z jej psov zvíťazil v roku 1909 na Crufftovej výstave.

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Baset je známy svojimi dlhými, plandajúcimi ušami, krátkymi silnými nohami a svojim sladkým, ale smutným výrazom. Hlava je kupolovitá, výrazne končitá, mierne zúžená smerom k ňufáku. Uši sú dlhé a zamatové, nasadené pod očami. Oči tmavé až hnedasté. Pozornosť púta ružová dolná mihalnica a ťažké vrásčité obočie. Nos je čierny, u svetlo sfarbených psov hnedý. Telo baseta je široké, dlhé a súdkovité s krátkymi zavalitými nohami s voľnou zvráskavenou kožou a širokými ťažkými labami. Chvost je dlhý a zúžený, nosený vzpriamene, pri pohybe skrútený dohora. Srsť je hladká, priliehavá, ale nie veľmi jemná, sfarbená hnedo-čierno-bielo, citrónovo-bielo alebo inou farbou typickou pre poľovného psa.

Povaha[upraviť | upraviť zdroj]

Hoci sa baset tvári smutne, má živú, priateľskú a dobromyseľnú povahu. Jeho znášanlivosť je mimoriadne vysoká, čo z neho robí ideálneho spoločníka pre deti. Znáša sa dobre i s inými psami a toleruje mačky. Vďaka hlbokému štekotu z neho môže byť dobrý strážny pes. Svojou vrodenou túžbou loviť a sledovať stopu a telesnej stavbe je atletický a funkčný poľovný pes.

Starostlivosť[upraviť | upraviť zdroj]

Baset je nenáročný na chov. Potrebuje len kvalitnú stravu, vhodnú pre psy jeho veľkosti. Avšak opatrne, pretože má sklon k obezite. Medzi nedostatky patria jeho previsnuté pysky. Sklony k nadmernému slineniu a záhyby kože sú hlavnou príčinou toho, že sa musí častejšie kúpať. Dlhé uši sú citlivé na zápal vonkajšieho zvukovodu. Pravidelné čistenie uší je nutnosť!Pekná, krátka srsť baseta potrebuje len málo údržby. Stačí raz za týždeň vyčesať odumretú srsť a skrátiť pazúriky. Pes, ktorý trávi veľa času vonku si pazúriky skracuje prirodzenou cestou.

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Baset pôsobí mierne lenivo, ale patrí medzi najužitočnejšie poľovné psy, nasadzovaný na lov vo svorke. Ovplýva čulosťou a energiou a podľa pachu prenasleduje zajace, králiky a bažanty aj cez najhustejší porast. V teréne prejavuje rozhodnosť a veľkú vytrvalosť. Baset má hlboký a zvonivý brechot. Brechot svorky patrí medzi vzrušujúce, nezabudnuteľné zážitky.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Baset (pes)