Beáta Dubasová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Beáta Dubasová
Beáta Dubasová v roku 2023
Beáta Dubasová v roku 2023
Základné informácie
Narodenie 14. máj 1963 (60 rokov)
Stropkov, Česko-Slovensko
Pôsobenie speváčka
Žáner pop
Roky pôsob. 1985 – súčasnosť
Vydavateľstvá Opus, Bonton Music
Súvisiace
články
Bratislavská lýra
Webstránka beatadubasova.sk

Beáta Dubasová (* 14. máj 1963, Stropkov) je slovenská popová speváčka, ktorá sa na domácej populárnej scéne výrazne presadila v druhej polovici 80. rokov. Svojimi hitmi a extravagantnou vizážou sa stala už na začiatku kariéry „tínedžerským idolom“,[1] pričom veľkú popularitu si udržala aj počas 90. rokov.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Beáta Dubasová inklinovala k hudbe už v detstve, čo ju už na základnej škole doviedlo k účinkovaniu v rôznych speváckych súťažiach. Ako deväťročná dostala spolu s bratom do daru prvú gitaru. Brat čoskoro vytvoril skupinu, ktorá hrávala na dedinských zábavách, a ktorá tiež štrnásťročnú Beátu priviedla k pravidelnému skúšaniu repertoáru a prvým verejným vystúpeniam.

Hudobné začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Po ukončení základnej školy začala Dubasová študovať na Strednej priemyselnej škole odevnej v Prešove so špecializáciou na výrobu odevov a bielizne. To neskôr zužitkovala pri svojom stylingu a tvorbe moderných koncertných kostýmov. V škole, ktorá bola prepojená so strojníckou priemyslovkou, spoznala školskú chlapčenskú skupinu Piknik, kde začala spievať ako sólová speváčka, a tiež začínajúceho prešovského hudobníka Petra Nagya, ktorý jej napísal viacero skladieb. „Keď za mnou prvýkrát prišiel, vôbec som netušila, kto to je. Zaujal ma však svojou extravaganciou. On bol totiž skutočný zjav! Mal na sebe chlpatú bačovskú huňu a okolo krku náhrdelník z poprepichovaných dvadsaťhaliernikov. Baby išli na ňom oči nechať. Keď som potom vravela kamarátkam, že za mnou prišiel akýsi Nagy, tak všetky híkali: Fíha, Peter Nagy? Veď to je v Prešove najväčšia hviezda!“[2]

Okrem Nagyovej tvorby spievala väčšinou prevzatý repertoár. Medzi jej vtedajšie vzory patrila americká speváčka a hudobníčka Suzi Quatro. Beáta Dubasová sa začala zúčastňovať na amatérskych súťažiach spevákov v prešovskom i košickom okrese. Už v tomto období sa umiestňovala na popredných miestach súťaží a získavala ceny publika.[3]

Po maturite v r. 1982 odišla do Bratislavy, kde pracovala v odevnom závode Zornica a po večeroch spievala v tanečnej kapele v rekreačnom podniku Sorea. Popri speváckej práci, ktorú si našla cez inzerát, sledovala aj dianie na bratislavskej hudobnej scéne. V tom istom roku tiež Beáte zavolala známa slovenská speváčka Magda Medveďová, ktorá ju oslovila s ponukou spievať jej pieseň na súťaži Košický zlatý poklad. Beáta súhlasila a na súťaži získala 2. miesto a Cenu divákov. Členmi poroty boli v tom čase hudobní redaktori Slovenského rozhlasu Pavol Danišovič a Ľuboš Zeman, ktorí jej následne po súťaži ponúkli spoluprácu. Pavol Danišovič sa ujal hudobnej stránky v Beátinej novej tvorbe, pričom textami mal prispieť práve Ľuboš Zeman. Pre svoju textársku vyťaženosť však speváčke dohodol svojho kamaráta, textára Romana Spišiaka.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Profesionálnu kariéru Beáta Dubasová odštartovala v r. 1984, kedy v domácom éteri zabodovala s úspešnou skladbou „Maznáčik“, neskôr skladbou „Účesy“. Debutový album Beáta (1987) vydala o tri roky neskôr, pričom obsahoval ďalší hitový potenciál, skladby „Sme také, aké sme“ a „Dievča z reklamy“. V tom istom roku sa Beáta podieľala aj na hudobnom albume pre deti Peter, Vašo a Beáta deťom, kde si zaspievala so spevákmi a hudobníkmi Vašom Patejdlom a Petrom Nagyom. Rok 1988 začala vydaním prespievaného debutu Beáta do anglického jazyka, následne na čo vydala radový album Úschovňa pohľadov. Oveľa výraznejší úspech však priniesol až album z r. 1990 Za dverami mojej izby, ktorého skladba s rovnomenným názvom sa stala megahitom.[4] Modrý album (1993) so skladbami „Vráť mi tie hviezdy“ a „Ten príbeh je preč“ len upevnil Dubasovej status populárnej hviezdy aj v prvej polovici 90. rokov. V druhej polovici tejto dekády sa Beáta Dubasová podieľala na detskom CD Išla myška briežkom, ktorý vyšiel v r. 1996. S príchodom nového tisícročia na seba upozornila novým albumom 7 dní (2000) a o rok neskôr výberovou kompiláciou Beáta - to najlepšie (2001), o päť rokov na to comebackovým albumom Ako chutí ráno (2006). V r. 2007 priniesla na trh výberový album Best Of pozostávajúci z dvadsiatich najväčších hitov. V roku 2010 naspievala spoločné dueto s Robom Opatovským „Prvé Vianoce“. Rok 2012 priniesol dueto so skupinou Hrana - „Iba týždeň“, ktorý je súčasťou albumu Hrana k hrane sadá a nesie so sebou aj prvky hitu „Dievča z reklamy“. V júli 2015 nahrala so svojou sprievodnou skupinou Panama singel „Som“ s videoklipom. V tom istom roku naspievala duet s Allanom Mikušekom - „Ježiško je v každom z nás“. V apríli 2016 vydala singel „Skúšaná“ autora Petra "Peciho" Uherčíka s textom Petra Konečného.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Diskografia Beáty Dubasovej
Štúdiové albumy
Detské albumy
Exportné coververzie albumov
Kompilácie

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zena.sme.sk Prístup: 30.05.2010
  2. Zena.sme.skPrístup: 30.05.2010
  3. Osobnosti.sk Prístup: 29.05.2010
  4. Hudba.sk/beata-dubasova Prístup: 29.05.2010
  5. Soubiznis.sk [online]. [Cit. 2009-01-12]. Dostupné online. Archivované 2013-10-29 z originálu.
  6. Hudba.sk
  7. Mon Amour Patejdl.cz[nefunkčný odkaz]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]