Beipiaosaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Beipiaosaurus
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Beipiaosaurus inexpectus
Xu, Tang a Wang, 1999
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Beipiaosaurus bol 2,2 m dlhý vtákovitý dinosaurus, primitívny zástupca skupiny Therizinosauria. Známy je z nekompletnej kostry so skamenenými odltačkami primitívneho peria z väčšiny tela. Žil pred približne 124 až 125 miliónmi rokov na území dnešnej Číny (súvrstvie I-sien (Yixian)). Jediný druh je Beipiaosaurus inexpectus.[1][2]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Beipiaosaurus sa vyznačoval pomerne malou a nízkou pretiahnutou hlavou ukončenou bezzubým zobákom, pomerne dlhým krkom, dlhými prednými končatinami s veľkými pazúrmi, dosť krátkymi zadnými končatinami a skráteným chvostom. Niektorými znakmi na kostre ešte pripomínal sesterskú skupinu terizinosaurov – Oviraptorosauria. Neskorší a vyspelejší zástupcovia Therizinosauria patriaci do čeľade Therizinosauridae mali v pomere k telu hlavu ešte menšiu, chvost kratší a zadné končatiny so štvorprstou stupajou.

Rekonštrukcia páru Beipiaosaurov

Telo mal Beipiaosaurus pokryté primitívnym perím, ktoré mal podľa skamenelín najdlhšie na predných končatinách. Hoci nepatril medzi veľké teropódy, predstavuje najväčšieho (a s váhou necelých 100 kg aj najťažšieho) známeho teropóda so zachovalými pozostatkami primitívneho peria (mimo skupiny Theropoda zatiaľ perie dokázané nebolo). Je možné, že s narastaním telesnej veľkosti teropódy perie strácali, podobne ako napríklad pštros, vážiaci len o málo viac než Beipiaosaurus, stratil perie na stehnách.

Dlho nepanovala zhoda, či boli zástupcovia Therizinosauria bylinožraví, hmyzožraví, mäsožraví, všežraví alebo dokonca rybožraví. S nálezom primitívnej formy zvanej Falcarius sa zdá, že primitívne formy prechádzali zo živočíšnej stravy na rastlinnú, kým vyspelé druhy boli bylinožravé. Beipiaosaurus bol tak pravdepodobne všežravec.

Nález[upraviť | upraviť zdroj]

Nález tohto zaujímavého teropóda bol verejne oznámený 27. mája 1999 v odbornom časopise Nature. Pomenovaný bol podľa čínskeho mesta Beipiao, blízko ktorého sa našli jeho fosílie. Druhové meno inexpectus (slovensky: nečakaný) sa vzťahuje k celkovo prekvapivému a bizarnému vzhľadu tohto dinosaura.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. XU, X.; TANG, Z-L.; WANG, X-L., et al. A therizinosauroid dinosaur with integumentary structures from China. Nature, január 1999, roč. 399, čís. 6734, s. 350 – 354.
  2. ZHOU, Z.. Evolutionary radiation of the Jehol Biota: chronological and ecological perspectives. Geological Journal, január 2006, roč. 41, s. 377 – 393.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]