Belemnity

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Belemnity

Rostrá belemitov, zvyšky ich vnútornej schránky.
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Belemnoidea
Synonymá
Belemnoida, Belemnida
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Belemnity (iné názvy: belemnitotvaré; zastarano: belemniti, klinovci; lat. Belemnoidea alebo Belemnoida alebo Belemnida) sú vyhynutý taxón (kohorta či oddelenie, staršie rad) dvojžiabrovcov.

Žili od karbónu do eocénu. Sú vedúcou skamenelinou pre druhohory. Boli to morské živočíchy, ktoré žili v moriach s normálnou salinitou. Vo vývojovom strome je to paralelná vetva k ostatným dvojžiabrovcom.

Stavba tela[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa skamenelín (zriedkavých odtlačkov ich mäkkých častí) sa zistilo, že mali (aspoň spočiatku) 10 ramien s háčikmi, veľké oči, plutvy, sépiový vak a rohovinové čeľuste. Mali vnútornú schránku, jej chrbtová časť bola rozdelená na dutinky. Na konci tela bol ochranný mečovitý štít cigarovitého tvaru – rostrum. Ten sa zachováva ako skamenelina najčastejšie. Strednú časť schránky belemnitov tvoril fragmokón, ktorý bol dutý, mal kuželovitý tvar a bol rozdelený priehradkami. Cez priehradky prechádzal dutý sifón. Proostrakum bol tenký doštičkovitý útvar - akýsi štít, ktorý sa nachádzal v chrbtovej časti tiel belemnitov a slúžil na ochranu, čiastočne asi aj na prichytenie svalov.

Geologický význam[upraviť | upraviť zdroj]

Na Slovensku sa rostrá belemnitov našli v jurských a kriedových uloženinách centrálnych Západných Karpát, napr. pri Bratislave na Devínskom hradnom brale, bradlovom pásme napr. v Podbieli na Orave. Využívajú sa na biostratigrafické účely a regionálnu koreláciu sedimentov - relatívne porovnanie veku hornín.

Systematická klasifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

Skamenelina belemnita, v ktorej sa zachovali aj zvyšky mäkkých častí tela.

Všetky taxóny sú vyhynuté

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Belemnity
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Belemnity

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]