Bellinda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pozri aj: Belinda

Bellinda je značka spodnej bielizne a pančuchových výrobkov. Sortiment značky obsahuje pančuchové výrobky, dámsku a pánsku spodnú bielizeň a ponožky. Značka vznikla v Krásnej Lípe, kde Josef Heinrich Vatter v roku 1882 začal vyrábať pančuchové nohavice a ponožky.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť Bellinda založili v roku 1950 Fred Vatter a Dr. Otto Palme ako značku pre pančuchové výrobky. Názov Bellinda pochádza z výrazu „Bella Linda”, latinského prekladu názvu českého mesta Krásná Lípa, kde Josef Heinrich Vatte v roku 1882 odštartoval závodnú výrobu. Od roku 1992 pôsobí Bellinda na Slovensku,[1] ďalej v strednej a východnej Európe. Medzi najdôležitejšie trhy patria Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko.

Prvá kolekcia spodnej bielizne bola predstavená v roku 2000 a v súčasnosti patrí k hlavným pilierom značky.[2]

V súčasnej dobe je Bellinda súčasťou medzinárodnej skupiny DBApparel,[3] kam patria napr. značky DIM, Playtex, Lovable a Wondebra.[4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ORSR.sk - výpis firmy Bellinda Slovensko, s.r.o.
  2. Článok z Dama.cz (26. septembra 2001) - Elegantní a pohodlné spodní prádlo Bellinda právě na trhu [online]. [Cit. 2014-07-29]. Dostupné online. Archivované 2014-03-07 z originálu.
  3. Dbapparel.com - Dbapparel group [online]. [Cit. 2014-07-29]. Dostupné online. Archivované 2014-03-04 z originálu.
  4. Článok z Businesswire.com (31. marca 2009) - DBApparel Acquired Selected Assets of Vatter GmbH, a Hosiery Company and Major Supplier to the Nur Die Group [online]. . Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bellinda na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).