Benedikt I.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Benedikt I.
62. rímsky biskup
Benedikt I.
Funkcie a tituly
Pontifikát
2. jún 575 – 30. júl 579
Predchodca Ján III. Pelagius II. Nástupca
Biografické údaje
Narodenie525?
Rím
Úmrtie30. júl 579
Rím, Byzantská ríša
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Pápež
Voľba2. jún 575
Odkazy
Spolupracuj na Commons Benedikt I.
Kompletný zoznam pápežov

Benedikt I. (lat. Benedictus Primus; * 525?, Rím – † 30. júl 579, Rím)[1] bol 62. rímsky pápež (od 2. júna 575 do 30. júla 579).

O prvom pápežovi tohto mena nie je prakticky nič známe. Rodom Riman, syn Bonifáca, musel čakať takmer jedenásť mesiacov po svojom zvolení, kým z Konštantínopola prišlo nevyhnutné cisárske potvrdenie, zdržané zničenými komunikáciami, a mohol byť vysvätený. Jeho vláda, o ktorej sa nevie skoro nič, bola svedkom najkrutejšej fázy longobardského vpádu, keď ich ozbrojené sily prenikli na juh a v lete 579 už obliehali Rím. Delegácia, ktorú pápež a senát poslali do Konštantínopolu so žiadosťou o pomoc, nemala veľký úspech. Jednotky, ktoré poslal cisár Justín II. (565 - 578) boli príliš malé, a hoci pár lodí, ktoré poslal do Egypta, znamenali významnú pomoc, bola to pomoc krátkodobá. Keď sa obliehanie stupňovalo a mesto zachvátil hladomor, Benedikt zomrel. Bolo to 30. júla 579.

No niektoré jeho činy celkom nezapadli do zabudnutia. Zdá sa, že istý čas mal dobré vzťahy s longobardským vojvodom zo Spoleta, lebo mohol prikázať navrátenie poľnohospodárskeho majetku kláštoru San Marco blízko mesta. Mimoriadne aktívny bol pastoračne a vysvätil nemenej než dvadsaťjeden biskupov. Jedným z nich bol aj Riman Ján III., ktorého v novembri 578 vymenoval za ravenského arcibiskupa, čím v tomto meste, ktoré bolo doteraz sídlom cisárskym vládcov Itálie, upevnil pápežský vplyv. A napokon to bol pravdepodobne on, kto odviedol Gregoria (neskoršieho pápeža Gregora I.) z jeho kláštora a vysvätil ho za diakona, čím posilnil svoju administratívu. Pochovaný bol v sakristii konštantínovej svätopeterskej baziliky.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. CHENEY, David M.. Pope Benedict I [online]. catholic-hierarchy.org, [cit. 2023-01-01]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Ďalší pápeži s menom Benedikt

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Benedikt I.



Predchodca:
Ján III.
Pápežský znak Pápež
Benedikt I.
(zoznam)
Pápežský znak Nástupca:
Pelagius II.