Benvenuto Cellini

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Benvenuto Cellini
taliansky zlatotepec, medailér a sochár
taliansky zlatotepec, medailér a sochár
Narodenie3. november 1500
Florencia, Taliansko
Úmrtie13. február 1571 (70 rokov)
Florencia, Taliansko
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Benvenuto Cellini
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Benvenuto Cellini

Benvenuto Cellini (* 3. november 1500, Florencia, Taliansko – † 13. február 1571, Florencia) bol významný taliansky zlatotepec, medailér a sochár, ktorý tvoril v neskorej renesancii.

Žil najmä v Ríme, Florencii a Paríži. Jeho slávne dielo Perseus je vo Florencii a soľnička Františka I. v múzeu vo Viedni. Celliniho autobiografia je cenným prameňom pre štúdium renesancie.

Svoj Vlastný životopis (1558 - 1562) začal písať ako päťdesiatosemročný, po dokončení sochy Persea. Keďže mu však písanie nešlo ľahko, v pokračovaní Životopisu Benvenuta Celliniho ním samým spísaným ako znie celý názov memoárov, pokračoval jeho mladý pomocník, ktorému ho diktoval. Na rukopise, ktorý je uložený v knižnici Laurenziane vo Florencii, sú Celliniho vlastnoručné korektúry. Ďalšiu časť rukopisu spálil, keďže si bol vedomý, že jeho ľudová florentčina nedosahuje úroveň učenej literatúry.

Celliniho rukopis nakoniec vyšiel bez zmien až v roku 1728 v Neapole, dovtedy toto jedinečné dielo kolovalo medzi čitateľmi iba v opisoch. Dielo, ktoré od svojho vydania patrí medzi svetovú literatúru, predstavuje unikátny pamätník doby, umenia a ľudí.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]