Beta Monocerotis

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Beta Monocerotis alebo 11 Monocerotis je trojhviezda v súhvezdí Jednorožec a najjasnejšia hviezda tohto súhvezdia. Jej zdanlivá hviezdna veľkosť je 3,76 mag. Vzdialenosť tohto systému od Slnka je 691 ly a približuje sa k nám rýchlosťou 22 km/s.

Hlavná hviezda s jasnosťou približne 4,7 mag má v odstupe 7,3 – 7,4“ prvého sprievodcu s jasnosťou 5,2 mag, ktorý sa dá pozorovať už s ďalekohľadom s priemerom objektívu 5 cm. Druhý sprievodca sa nachádza v odstupe len 2,8“a jeho jasnosť je 5,6 mag. Na jeho pozorovanie potrebujeme už o niečo výkonnejší ďalekohľad, aspoň s 6 cm priemerom objektívu. Títo dvaja sprievodcovia sú od seba navzájom vzdialení 2,8“. Všetky zložky sú modrobielej farby a niekedy bývajú označované ako najkrajšia trojhviezda na oblohe. Ich vzájomná podobnosť je nezvyčajná: všetky tri zložky sú spektrálneho typu B, každá je viac ako 1000-násobne svietivejšia a 6-krát hmotnejšia ako Slnko. Všetky tri majú rovnakú rotačnú rýchlosť a okolohviezdne disky. Dve bližšie hviezdy sa navzájom obehnú za 4000 rokov a perióda obehu vzdialenejšej hviezdy okolo tohto páru je 14 000 rokov.

Ešte väčším ďalekohľadom možno rozlíšiť aj štvrtú hviezdu systému, ktorá má jasnosť iba 12 magnitúd a nachádza sa v odstupe 25,9 oblúkových sekúnd.

Rovníkové súradnice[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]