Bez ladu a skladu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bez ladu a skladu
Základné informácie
Pôvod Trenčín, Slovensko
Žáner(-re) underground, alternatíva, alternatívny rock
Pôsobenie 1985 – 1997
Vydavateľstvá Opus, Forza
Členovia skupiny
Peter Kaščák
Peter Slameň (od roku 1991)
Martin Beďaťš
Rastislav Kubica
Michal Kaščák
Peter Kohout
Bývalí členovia
Richard Rybníček (1985 – 1991)

Bez ladu a skladu je slovenská hudobná undergroundová skupina, ktorá vznikla v roku 1985 v Trenčíne. Je známa svojou rytmickou ale i kakofónickou hudbou a metaforickými textami pre ktoré bola v 80. rokoch typická odvážna kritika politického režimu. V r. 2009 ju americký denník New York Times zaradil medzi „skupiny, ktoré prispeli k pádu železnej opony“[1] v štátoch bývalého komunistického režimu a jej členov tiež nazval „hudobníkmi, ktorí vyčnievali spoza železnej opony“[1].

Špecifikom skupiny je aj vokál speváka a kľúčovej postavy Bez ladu a skladu, Michala Kaščáka, ktorý mal v čase vzniku zoskupenia iba 13 rokov. Skupina je známa aj svojou vizážou, ku ktorej patria čierne obleky, úzke kravaty, biele ponožky a tmavé okuliare, ku ktorým ich, rovnako ako hudobne, inšpirovala iná trenčianska undergroundová skupina Chór vážskych muzikantov[2].

Bez ladu a skladu hrávali aktívne až do roku 1997 a vydali tri štúdiové albumy. Neskôr sa z rozpadnutej formácie opäť zoskupila kapela Neuropa (M. Kaščák, P. Kohout, P. Slameň). Skupina v súčasnosti hráva už iba na príležitostných akciách a koncertoch, zväčša na festivale Michala Kaščáka, Pohoda.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina vznikla v r. 1985. Zakladateľmi skupiny boli Peter Kaščák spolu s Richardom Rybníčkom (bicie), Martinom Beďatšom (gitara) a Rasťom Kubicom (saxofón). Krátko na to sa k skupine pridal aj brat Petra Kaščáka, Michal (spev). Tvorba skupiny bola výrazne ovplyvnená trenčianskou hudobnou scénou: skupinou CHVM a pridruženými kapelami. „Na našom zvuku malo veľkú zásluhu aj to, ako málo sme ovládali hudobné nástroje.“[3]

Skupina taktiež nenachádzala záujem o metalovú, či depešácku vlnu, klasický pop ani rock: „Vedeli sme iba, že nechceme spievať texty o láske a mieri, o čom vtedy spievali všetci.“[3]

Skupina zaznamenala pozitívny ohlas už na svojom prvom koncerte. V r. 1986 absolvovali Bez ladu a skladu svoj prvý veľký koncert, sprostredkovaný manažérkou skupiny E, Lenkou Zogatovou, na ktorom si zahrali s Chórom vážskych muzikantov a spomínanou skupinou E. Na základe koncertu sa skupina dostala na pražský RockFest, ktorý jej pomohol odštartovať kariéru. V r. 1987 si Bez ladu a skladu zahrali na spoločnom koncerte spolu so svetovo uznávaným džezmenom Jiřím Stivínom, ktorý zorganizoval manažér a organizátor koncertov Ladislav „Agnes“ Snopko. V tom istom roku nahrali svoj prvý videoklip k skladbe Udavač a absolvovali poľské turné. Napriek istým koncertným činnostiam musela skupina neustále čeliť aj zákazom hrania.

Po vydaní albumu Horúce Hlavy vystriedal Richarda Rybníčka za bicími Peter Slameň.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

LP[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové:

Neoficiálne:

  • Šanca '86: Koncert na Mladej garde 1986
  • Live Klub Lúč Trenčín 1986
  • Live Mladá Garda 17.3.1986
  • Live 1986
  • Live Mix 1987 (S.T.C.V)
  • Live Čertovo Kolo 26.10.1987
  • Live Dolní Lhota u Ostravy 9.7.1988
  • Live Vajnorská Bratislava 1991
  • Live Delta Ostrava 16.4.1993
  • Live Šlahouny Koprivnice 1995

DVD[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b NY Times píšu o Bez Ladu a Skladu! [online]. atlas.sk, 10. novembra 2009. Dostupné online. Archivované 2009-11-12 z originálu.
  2. Stránky trenčianskej skupiny CHVM [online]. . Dostupné online.
  3. a b ČORNÁ, Tina. muzikant Michal Kaščák: Medzi mladými ľuďmi je to lepšie ako horšie [online]. sme.sk, 5. 3. 2007. Dostupné online.